Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποιούν Βενιζέλος, Καραβίας, Μυτιληναίος, Ρέτσος: Βαθειά ύφεση στην ελληνική οικονομία, κραχ στον τουρισμό και επιλογή πιστωτικής γραμμής

Προειδοποιούν Βενιζέλος, Καραβίας, Μυτιληναίος, Ρέτσος: Βαθειά ύφεση στην ελληνική οικονομία, κραχ στον τουρισμό και επιλογή πιστωτικής γραμμής
Η ύφεση θα είναι βαθιά και πρωτόγνωρη αφού ούτε με περίοδο πολέμου δεν μπορεί να συγκριθεί και μπορεί να φτάσει το -20% στο β’  τρίμηνο του 2020 προειδοποιούν κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής οικονομίας
Βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, κραχ στον τουρισμό με μεγάλες συνέπειες στο ΑΕΠ, επιλογή προληπτικής πιστωτικής γραμμής και έξοδο στις αγορές, προτείνουν με παρέμβαση τους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της ομώνυμης εταιρίας και ο Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η επόμενη ημέρα της οικονομίας τέθηκε στο επίκεντρο  του teleconference που διοργανώθηκε από τον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με την συμμετοχή βασικών εκπροσώπων, όπως οι κκ. Ευαγγ. Μυτιληναίος, Φωκίων Καραβίας, Γιάννης Ρέτσος , ο καθηγητής κ. Κωστής και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γ. Προκοπάκης.
Βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν τα εξής:
1)Η ύφεση θα είναι βαθιά και πρωτόγνωρη αφού ούτε με περίοδο πολέμου δεν μπορεί να συγκριθεί και μπορεί να φτάσει το -20% στο β’  τρίμηνο του 2020.
Για το 80% των επιχειρήσεων θα είναι αγώνας επιβίωσης με στόχο την εύρεση ρευστότητας και την παράλληλη διασφάλιση των εργαζομένων.
2)Ο τουρισμός που κινδυνεύει με την μεγαλύτερη καταβαράθρωση θα χρειαστεί 3 με 5 χρόνια για να ανακτήσει τα μεγέθη του 2019, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.  
Άρα εν δυνάμει η συνεισφορά του στην οικονομία που με τους πολλαπλασιαστές φτάνει το 30% αναμένεται να έχει υστέρηση.
3)Η χρήση πιστωτικής γραμμής 15 δισ για την ενεργοποίηση των κεφαλαίων του μαξιλαριού των 24 δισ, που προς το παρόν δεν αξιοποιούνται, είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον σύμβουλο επιχειρήσεων οικονομολόγο κ. Γιώργο Προκοπάκη.
4)Παρά την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν υιοθετούνται από τους ηγέτες της τα αντίστοιχα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Οι κρατικές αρχές έχουν πάρει προς το παρόν το πάνω χέρι στις οικονομίες και οι πολίτες προσβλέπουν προς αυτές ενισχύοντας τις τάσεις του Εθνικισμού και όχι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
5)Μετά την επιτυχή διαχείριση στο υγειονομικό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ελλείμματα  και ύφεση για την χρονιά που διανύουμε τόνισε ο Φωκίων Καραβίας.
 
 Φωκίων Καραβίας Eurobank – Έξοδος στις αγορές
 
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ευάλωτη απέναντι στην κρίση, που είναι και η μεγαλύτερη κρίση στην σύγχρονη οικονομική ιστορία με αντιστοιχίες με αυτή του 1929, ανέφερε ο κ. Καραβίας ο οποίος προτείνει έξοδο στις αγορές
 Η κρίση έχει κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και παραπέμπει στο σοκ των Δίδυμων Πύργων με οξύτερα χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει δύο ζητήματα:
-Βγαίνουμε από τα προγράμματα και δεν έχουμε προλάβει να επουλώσουμε τις πληγές
-Ο τουρισμός που θα είναι ο πλέον πληγείς κλάδος είναι από τα βασικότερα στηρίγματα της οικονομίας μας.
 Παράλληλα όμως δεν έχει άμεσο πρόβλημα με το χρέος και ενδεικνυόμενο είναι να βγει άμεσα στις αγορές για να ενισχύσει την ρευστότητά της.
Οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα είναι δοκιμασμένο και διαθέτει τα εργαλεία για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Οι βιώσιμες επιχειρήσεις με βασικά κριτήρια την εικόνα του 2019 θα βοηθηθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.
Βασικό ρίσκο αποτελεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
 
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πρωτόγνωρη ύφεση στην Ελλάδα έως -20% στο β΄ τρίμηνο 2020

Η υγειονομική κρίση μας οδήγησε σε αχαρτογράφητα νερά και η καθήλωση της ζήτησης είναι σε ποσοστά ανήκουστα.
Η υγειονομική κρίση για την οποία αρχίζει να διαφαίνεται ένα πρώτο φως, αλλά θα διαρκέσει, οδηγεί στην οικονομική κρίση. Ποιός θα περίμενε να βιώσει μια ύφεση της τάξης του 20% που διαφαίνεται για το β τρίμηνο 2020;
Η ελληνική ενεργειακή αγορά λειτουργεί άψογα από την πλευρά της.
Σε διεθνές επίπεδο δεν θα υπάρξει εύκολη λύση στην μάχη του πετρελαίου, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος από τις αμερικανικές πετρελαϊκές.
Βρισκόμαστε σε μάχη  επιβίωσης και αυτό αφορά το 80% των επιχειρήσεων.  
Μας ενδιαφέρει η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων και η εξασφάλιση της ρευστότητας.
Για εμάς που έχουμε εμπειρία στα εμπορεύματα υπάρχει επόμενη ημέρα, όταν ελέγξεις τον κίνδυνο της πτώσης και τώρα η οικονομία πηγαίνει ταχύτατα στον πάτο.
Παρά ταύτα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις  ευχάριστες την επόμενη ημέρα.
Τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά θα ωφελήσουν επιχειρήσεις και εργαζομένους, τα τεράστια ελλείμματα και χρέη θα είναι το θέμα της επόμενης μέρας.
Η πτώση του πετρελαίου βοηθά την ελληνική οικονομία και μειώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο.
Με προβληματίζει η ενότητα της Ευρώπης και τα μηνύματα που παίρνω από τη Ιταλία είναι ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια.
 
Ευάγγελος Βενιζέλος: Προληπτική πιστωτική γραμμή η λύση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα του χρέους έθεσε το ζήτημα αναμέτρησης με τις αγορές, στα πλαίσια επιστροφής στους κανόνες που θα ισχύουν  για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η ενδεικνυόμενη λύση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα.
Ο κ. Γ. Προκοπάκης σημείωσε επίσης ότι το χρέος θα είναι μεγαλύτερο από 200% σε σχέση με το ΑΕΠ,  συμπληρώνοντας την προβληματική που αναπτύχθηκε γύρω από την αύξησή του  και τις μελλοντικές της επιπτώσεις.
 
Γιάννης Ρέτσος πρόεδρος ΣΕΤΕ: Κραχ στον τουρισμό

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι η υγειονομική κρίση και η οικονομική κρίση είναι δύο ανταγωνιστικές κατευθύνσεις αλλά αργά η γρήγορα θα περάσουμε στην επόμενη ημερα.
Ο τουρισμός διαθέτει το 17% του συνόλου των εργαζομένων και αποτελεί το 25%-30% του ΑΕΠ.
«Η τουριστική βιομηχανία για να restart θα χρειαστεί 1,5-2 δις και μέτρα μεταξύ άλλων  όπως η μείωση του ΦΠΑ και μια αυξημένη καμπάνια προβολής που θα τα συζητήσουμε με την κυβέρνηση.»
Μπορούμε να προσανατολιστούμε σε παραδείγματα και αγορές όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και Βαλκανικές χώρες για να ανακτήσουμε όσο μπορούμε από το χαμένο έδαφος αφού οι βασικοί μας πελάτες είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ.
Σε όλον το κόσμο κολοσσοί του κλάδου λαμβάνουν κρατική βοήθεια.
Εμείς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους 11-12 εκατ τουρίστες από τα 33 εκατ που έρχονται στην Ελλάδα οδικώς με στόχο να κερδίσουμε μέρος του χαμένου εδάφους.
Οι 15 χιλ τουρίστες δεν θα είναι αποτυχία το 2022, σαν στόχος
Στην συζήτηση  πήρε μέρος και ο ιστορικός Κώστα Κωστής που ανέφερε ότι μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο τα κόμματα είχαν κοινές συνιστώσες για το οικονομικό πρόγραμμα ανόρθωσης.

www.bankingnews.gr - www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης