Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σφαίρα… πάει το κάρφωμα για φοροδιαφυγή, εθνικό σπορ οι καταγγελίες στον ΣΔΟΕ στις 30 με 38 χιλ. ετησίως - Ειδική επιτροπή συστήνει ο Σταϊκούρας

Σφαίρα… πάει το κάρφωμα για φοροδιαφυγή, εθνικό σπορ οι καταγγελίες στον ΣΔΟΕ στις 30 με 38 χιλ. ετησίως - Ειδική επιτροπή συστήνει ο Σταϊκούρας
Εθνικό σπορ τείνουν να γίνουν οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή
Εθνικό σπορ τείνουν να γίνουν οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, με το υπουργείο Οικονομικών να συστήνει ειδική επιτροπή αξιολόγησης που θα κρίνει τον βαθμό σπουδαιότητας της κάθε υπόθεσης.
Ταυτόχρονα στον ΣΔΟΕ Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε διάστημα ενός έτους είχαν υπάρξει καταγγελίες για πάσεις φύσεως οικονομικές παραβάσεις που αριθμούσαν τις 30.000 με βάση το 2018.
Από τις υποθέσεις αυτές σχεδόν το 80% οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ τις στέλνουν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ μεγάλο μέρος αυτών όντως υποκρύπτονται στοιχεία παρανομίας.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές σε ετήσια βάση για το 2019 οι καταγγελίες κινούνται προς τις 38.000 επίπεδα ρεκόρ, που ισοδυναμούν με 125 καταγγελίες την ημέρα.

Οι περισσότερες από αυτές είναι επώνυμες και αφορούν περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού, ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος», μη έκδοση αποδείξεων αλλά και «καρφώματα» για φορολογούμενους που διάγουν πολυτελή βίο.
Υπάρχουν, ωστόσο, και οι ανώνυμες και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, γίνονται συνήθως από διαζευγμένες - απατημένες συζύγους, απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους, αλλά και από λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.
Κατόπιν όλων αυτών, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ ειδική τριμελής επιτροπή που θα συγκεντρώνει και θα αξιολογεί όλες αυτές τις καταγγελίες που γίνονται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email είτε φτάνουν μέσω ταχυδρομείου στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ειδική επιτροπή του ΣΔΟΕ θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα βαθμολογεί την κάθε πληροφορία ανάλογα με το ενδιαφέρον της υπόθεσης συντάσσοντας λίστα με εκείνες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Το βαθμολόγιο της επιτροπής έχει πέντε κλιμάκια.
Με τον αριθμό 0 θα αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, οι οποίες θα τίθενται στο αρχείο· με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος· με τον αριθμό 2 η πληροφορία που θα είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και θα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση· ο αριθμός 3 θα δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και θα διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου· ενώ ο αριθμός 4 θα σημαίνει πως απαιτείται ειδικός χειρισμός.
Επίσης κάθε πληροφορία με κριτήριο το επείγον των ενεργειών θα χαρακτηρίζεται απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.
Επισημαίνεται ότι το μέτρο των καταγγελιών για φοροδιαφυγή (τηλεφωνική γραμμή 1517) έχει ξεκινήσει από το 2008 και από τότε μέχρι και σήμερα το «κάρφωμα» πάει σφαίρα…
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Υποβολή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΣΔΟΕ (Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, γρ. 401, 4ος όροφος)
2. Αποστολή μέσω ταχυδρομείου (Ταχ. Δ/νση: Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, Τ.Κ. 118 53 ΑΘΗΝΑ)
3. Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (kataggelies@sdoe.gr)
4. Τηλεφωνικά στον τετραψήφιο «1517», 8.00-15.00 καθημερινά, τις εργάσιμες μέρες
5. Στο τηλέφωνο 210-2918447, ειδικά για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης
6. Αποστολή της καταγγελίας μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX) στο 210-3426760

Όλη η απόφαση Σταϊκούρα

Α. Συνιστούμε στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Επιτροπή, για τη μελέτη και αξιολόγηση πληροφοριών που σχετίζονται με την άσκηση του έργου και της αποστολής της Γενικής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Η ανωτέρω Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από:
α) τον Προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, της Γενικής Διεύθυνσης  του  Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος,
β) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε ως μέλος, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Β΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής,
γ) τον Προϊστάμενο της Α΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε, Αττικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο του Ζ΄ Τμήματος της Β΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής.

Β. Έργο της Επιτροπής είναι:

α. Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σ΄ αυτήν, Πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σ΄ αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
β. Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε.
Η αξιολόγηση συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί, ειδικότερα:

i. Ως προς το ενδιαφέρον:

- Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0)
Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία,
- Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1)

Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες,

- Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2) Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης
- Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3)
Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου,
- Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4) Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

ii Ως προς το επείγον των ενεργειών:

- Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).
- Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.
- Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια.
Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής ενημερώνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της.
Γ. Η Επιτροπή συνεδριάζει νομίμως και ευρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται και τα τρία (3) μέλη της, ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους.
Συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά την εβδομάδα ή όποτε παραστεί ανάγκη και μετά από κλήση την προηγούμενη ημέρα, του Προέδρου της, εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, σε κατάστημα που στεγάζεται η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης