Οικονομία

Στο τραπέζι, οι χαλαροί δημοσιονομικοί όροι και το 2021 - Ο κίνδυνος για την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη

Στο τραπέζι, οι χαλαροί δημοσιονομικοί όροι και το 2021 - Ο κίνδυνος για την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη
Οι Gentiloni και Regling επισημαίνουν ότι λάθος υπολογισμός στην επαναφορά των χαλαρών δημοσιονομικών όρων θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας
Στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρηση των χαλαρών δημοσιονομικών όρων και το 2021, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η ανάκαμψη της οικονομία.
Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Paolo Gentiloni.
Ο Gentiloni δήλωσε ότι ένας λάθος υπολογισμός στο χρόνο επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη, προσθέτοντας πως οι κανόνες θα πρέπει να επιστρέψουν όταν συνολικά φανεί ότι η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση.
Σήμερα δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία και σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο την επόμενη χρονιά η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υποστηρικτική.
«Θα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος αν επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες πιο νωρίς απ' ότι πρέπει παρά πιο αργά. Είναι λογικό να περιμένουμε μια στροφή από έκτακτα μέτρα σε πιο δομικές κινήσεις», είπε προσθέτοντας πως εάν κάνουμε λάθος στον υπολογισμό ρισκάρουμε να κάνουμε κακό στην οικονομία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Regling, ο οποίος επεσήμανε ότι μία πρόωρη επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα ύφεση αλλά και ότι μία πολύ αργή επάνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερχρέωση αρκετών χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί από το 2021.
Σύμφωνα με τον Gentiloni, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα φτάσουν στο τέλος του 2021 στο σημείο που βρίσκονταν προ κρίσης.
Κατά μέσο όρο, η απόσταση που θα τις χωρίζει από τα προ κορωνοϊού επίπεδα ΑΕΠ θα είναι της τάξεως των 2,5 μονάδων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης