Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακίνητα: Από το 2022 η αύξηση των τιμών σε 3.000 περιοχές - Εξαιρούνται Εκάλη, Ψυχικό - Απόφαση για αναδρομικές μειώσεις

Ακίνητα: Από το 2022 η αύξηση των τιμών σε 3.000 περιοχές - Εξαιρούνται Εκάλη, Ψυχικό - Απόφαση για αναδρομικές μειώσεις
Ανατροπές στα σχέδια αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός
Ανατροπές στα σχέδια αναθεώρησης και επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών για 3.000 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Την ίδια στιγμή την κατιούσα παίρνουν οι αντικειμενικές, όπως και φόροι, και μάλιστα αναδρομικά σε πλούσιες συνοικίες της Αθήνας (Φιλοθέη, Ψυχικό).
Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ξεκινήσει να τρέχουν τα δύο αυτά πρότζεκτ, τα οποία αποτελούν και μνημονιακά προαπαιτούμενα, ήρθε η υγειονομική κρίση να παγώσει αυτόν τον σχεδιασμό και να τον μεταθέσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το πιο πιθανό σενάριο είναι η δεύτερη φάση εξίσωσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021 έτσι ώστε από τον Ιανουάριο του 2022 να ισχύσουν οι νέες τιμές στα ακίνητα, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων στους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές κ.ά.).
Φωτιά θα πάρει και ο ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες και, εφόσον δεν υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για μεσοσταθμικές μειώσεις 8% στον φόρο, ο πέλεκυς της επιβάρυνσης θα πέσει βαρύς πάνω στους ιδιοκτήτες.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών αλλά η διαδικασία πάγωσε λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων.
Ωστόσο η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς και έτσι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να ξετυλίξουν από την αρχή το κουβάρι και να επαναπροσδιορίσουν τις τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Πέραν της αναπροσαρμογής, τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές τις περιοχές.
Μειώσεις
Στο μεταξύ, στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε 20 περιοχές σε όλη τη χώρα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών και σε συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι τιμές στις περισσότερες ζώνες μειώνονται με εξαίρεση 4 περιοχές.
Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019 κατά περίπτωση και θα επιφέρουν ως επί το πλείστον μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ, αλλά και στον φόρο μεταβίβασης για όσους προχώρησαν στην αγορά ακινήτων από τα τέλη του 2019 έως σήμερα.
Ταυτόχρονα τα δημοτικά τέλη θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από τις 2 Οκτωβρίου 2019 αναπροσαρμόζονται οι τιμές:
■ Για τη ζώνη Α' Ψυχικού σε 3.950 ευρώ από 4.200.
■ Για τη ζώνη Β' Ψυχικού σε 3.100 ευρώ από 3.750.
■ Για τη ζώνη ΣΤ' Ψυχικού σε 2.800 ευρώ από 3.250.
■ Για τη ζώνη Α' Φιλοθέης σε 3.750 ευρώ από 4.150.
■ Για τη ζώνη Β' Φιλοθέης σε 4.700 ευρώ, όσο είναι και σήμερα.
■ Για τη ζώνη Γ' Φιλοθέης σε 3.300 ευρώ από 3.550.
■ Για τη ζώνη Δ' Φιλοθέης σε 3.350 ευρώ από 3.200 ευρώ.
■ Για τη ζώνη Ε' Εκάλης σε 2.000 ευρώ από 1.900 σήμερα.
■ Για τη ζώνη ΚΕ' του Δήμου Αθηναίων σε 3.250 ευρώ από 3.050.
■ Για τη ζώνη Α' του Δήμου Δελφών σε 1.000 ευρώ από 900 σήμερα.
Από 18 Δεκεμβρίου 2019 αναπροσαρμόζονται οι τιμές στον Δήμο Τήνου:
■ Για τη ζώνη Α' του οικισμού Καρκάδος σε 800 ευρώ από 1.050 ευρώ σήμερα.
■ Για τη ζώνη Β' του οικισμού Κάτω Κλείσματος σε 950 ευρώ από 1.050 ευρώ.
■ Για τη ζώνη Α' του οικισμού Καλλονής σε 1.100, όσο είναι και σήμερα.
■ Για τη ζώνη ΣΤ' σε 950 ευρώ από 1.200 ευρώ σήμερα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης