Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί από τα κονδύλια του ESM για την πανδημία με 3,7 δισ ευρώ - Αναπόφευκτη η αύξηση του χρέους

tags :
Regling: Η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί από τα κονδύλια του ESM για την πανδημία με 3,7 δισ ευρώ - Αναπόφευκτη η αύξηση του χρέους
Eχουμε διαθέσει σχεδόν 200 δις ευρώ σε δάνεια στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με μακρές περιόδους ωρίμασης και πολύ χαμηλά επιτόκια
Την εκτίμηση ότι «η πανδημία μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαική ολοκλήρωση και ότι δεν είναι όλα αρνητικά για την Ελλάδα» εξέφρασε ο επικεφαλής του ΕΣΜ (ESM) Klaus Regling.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ο επικεφαλής του ESM εξηγεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει καθαρό οικονομικό όφελος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ αναφέρεται στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η έκθεση Πισσαρίδη θα οδηγήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και πως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι για την ενίσχυση της Άμυνας.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια τόνισε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν την επίσημη εισήγηση της ΤτΕ και δεν την απορρίπτουν εκ προοιμίου.
Αναφερόμενος στην «ιδιαίτερη» όπως την χαρακτήρισε σχέση του ESM με την Ελλάδα ο επικεφαλής του υπογράμμισε πως «έχουμε διαθέσει σχεδόν 200 δις ευρώ σε δάνεια προς τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, με μακρές περιόδους ωρίμασης και πολύ χαμηλά επιτόκια.
Αυτός είναι και ο λόγος που μας ενδιαφέρει η υγιής και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ερωτηθείς για το πώς θα λειτουργήσει το Pandemic Crisis Support του ΕSM και ποια θα είναι τα οφέλη του ο κ Regling τόνισε πως θα παρέχει, εφόσον ζητηθεί, μια προληπτική πιστωτική γραμμή στο ύψος του 2% του ΑΕΠ μια χώρας.
Αν και τα 19 μέλη της Ευρωζώνης έκαναν χρήση, κάτι το οποίο δεν αναμένω, τα διαθέσιμα χρήματα θα έφταναν τα 240 δις ευρώ.
Για την Ελλάδα το 2% του ΑΕΠ είναι περίπου 3,7 δις ευρώ και σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα του ΕΣΜ δεν υπάρχουν σήμερα μακροοικονομικές αποκλίσεις και ανισορροπίες.
Σχολιάζοντας το τεράστιο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ο επικεφαλής του ΕSM υπογράμμισε ότι «η πανδημία κατέστησε κάποιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις αναπόφευκτες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους με όρους ΑΕΠ, κατά 20-30% σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Συνεπώς δεν είναι μόνο ελληνικό αυτό το πρόβλημα της αύξησης του χρέους.
Τέλος αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη, ο Klaus Regling, υποστήριξε ότι σαφώς τη έχει δει και εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα όπως η μείωση του εργατικού κόστους,, η ενίσχυση των θεσμών του δημόσιου τομέα, η αύξηση της συμμετοχής στην εργασίας κυρίως γυναικών, η αύξηση των επενδύσεων και το άνοιγμα της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης