Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα o Χριστουγεννιάτικος τζίρος - Ρωγμές στα κυβερνητικά σχέδια - Έλλειμμα και ύφεση σε συναγωνισμό

Στον αέρα o Χριστουγεννιάτικος τζίρος - Ρωγμές στα κυβερνητικά σχέδια - Έλλειμμα και ύφεση σε συναγωνισμό
Κινδυνεύει να χαθεί το στοίχημα του Χριστουγεννιάτικου τζίρου
Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί το «στοίχημα» για την διάσωση του Χριστουγεννιάτικου τζίρου βρίσκεται η κυβέρνηση που αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» για όλο το λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις από τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης αλλά και για τον ίδιο τον προϋπολογισμό που προσδοκά σε αυξημένες εισπράξεις κυρίως από το μέτωπο του ΦΠΑ.
Η ανάγκη συνέχισης της καθολικής οικονομικής καραντίνας, τουλάχιστον ως τις 15 με 20 Δεκεμβρίου με βάση το τελευταίο σενάριο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοιού, δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στα κυβερνητικά σχέδια που στόχευσαν στο άνοιγμα της αγοράς μήπως και σωθεί ο τζίρος των εορτών, όπου παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πέρυσι κυμάνθηκε στα 3,5 δις. ευρώ.

Aπό τα φυσικά καταστήματα στα eshops λόγω κορωνοϊού

Έτσι λοιπόν η γνωστή εικόνα όπου η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών στρέφεται στα φυσικά καταστήματα και στο παραδοσιακό εμπόριο για τις αγορές του, συνδυάζοντας παράλληλα την διασκέδαση, και ήταν το σενάριο στο οποίο στόχευσε η κυβέρνηση για την αναπτέρωση της ψυχολογίας των πολιτών, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην επαναληφθεί φέτος.
Είναι μία εξέλιξη η οποία θα δημιουργήσει περαιτέρω τριγμούς στην οικονομία, θα ισχυροποιήσει τους κραδασμούς ενώ θα δημιουργήσει νέες επικίνδυνες ισορροπίες στον προϋπολογισμό.
Ήδη μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση πάνω 10% για το 2020, από 8,2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση ενώ μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο και τις προβλέψεις για το πρωτογενές έλλειμμα.
Μέχρι τώρα στο Γενικό Λογιστήριο έβλεπαν μόνο το δημόσιο χρέος να «καλπάζει» ώσπου έφθασε η ώρα να βγει μπροστά το έλλειμμα, και οι προβολείς να στραφούν πάνω σε αυτό το μέγεθος το οποίο το 2010 ήταν έναν από τους λόγους που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οδηγείται λόγω  της εκτίναξης των κρατικών δαπανών από τα μέτρα στήριξης, των ισχνών φορολογικών εσόδων και της δραστικής συρρίκνωση του ΑΕΠ σε νέο ρεκόρ πλησιάζοντας το 10%του ΑΕΠ ή τα 17 δις ευρώ.

Έλλειμμα και ύφεση σε συναγωνισμό

Δηλαδή τα δύο πιο σημαντικά μεγέθη της οικονομίας, έλλειμμα και ύφεση έχουν φθάσει να «συναγωνίζονται» στις προβλέψεις όλων των οικονομικών αναλυτών ποιο είναι αυτό που θα ξεπεράσει το άλλο…
Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν μία οικονομία βρίσκεται σε πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν πια κοντέρ και  όλοι οι δημοσιονομικοί δείκτες κινούνται ανεξέλεγκτα.  
Μετά από  αυτή την εξέλιξη ο  προϋπολογισμός του 2021 συντάσσεται  με βάση το δυσμενές σενάριο που προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, και είναι ένα από τα χειρότερα διότι βάζει τη χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες με τους θεσμούς.
Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο.
Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ότι τα χρήματα αυτά «τα δανειζόμαστε από το μέλλον» ξυπνώντας έτσι τον εφιάλτη των μνημονίων.
Την επόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου δίνεται η έκθεση της Κομισιόν που θα σχολιάζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης και θα υπάρχουν αυστηρές παρατηρήσεις πάνω στα «κόκκινα» δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου ενώ λίγες ημέρες πριν, στις 24, θα βρεθεί στο τραπέζι του Euroworking Group.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης