Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθυστερεί η Υπουργική Απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης - Το 2021 οι πληρωμές στους δικαιούχους φορολογούμενους

Καθυστερεί η Υπουργική Απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης - Το 2021 οι πληρωμές στους δικαιούχους φορολογούμενους
Με καθυστέρηση θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, αφού η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει το νέο σύστημα επιδότησης μεταθέτει για την επόμενη εβδομάδα την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Με καθυστέρηση θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, αφού η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει το νέο σύστημα επιδότησης μεταθέτει για την επόμενη εβδομάδα την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Υπό άλλες συνθήκες η υπουργική απόφαση με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους της νέας ενίσχυσης θα είχε ήδη δοθεί στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω και οι πληρωμές.
Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα τα λεφτά της επιδότησης θα φτάσουν να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, μολονότι τα περισσότερα νοικοκυριά τα έχουν τώρα ανάγκη για να καλύψουν τρύπες ή άλλες έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει μέσα στο σκηνικό της πανδημικής κρίσης.
Εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους καταναλωτές θα ανοίξει στις 21 με 22 Δεκεμβρίου -πέρυσι τέτοιο καιρό η πλατφόρμα ήταν σε πλήρη λειτουργία- υποδεχόμενη τα στοιχεία με τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που έχουν αγοραστεί αλλά και αυτά που αφορούν τους δικαιούχους [ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ του αιτούντος, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), κατοικία κ.ά.].
Φέτος, το επίδομα θα δοθεί και σε αυτούς που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, αλλά και στα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet με συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων, και αυτός είναι από τους δύο λόγους καθυστέρησης της υπουργικής απόφασης.
Ο άλλος είναι ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από φέτος να εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (750 μ. x 750 μ.), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.
Το νέο σύστημα είναι πιο αντιπροσωπευτικό στα πραγματικά δεδομένα ενώ το επίδομα φτάνει ακόμη και τα 600 ευρώ για τις περιοχές με βαρύ χειμώνα.

Ειδικότερα

-Το επίδομα πετρελαίου μετατρέπεται σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων. Ετσι, θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και pellet.
-Διατηρούνται τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Το ελάχιστο επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
-Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
-Το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης