Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον κουμπαρά διαθεσίμων τα 2 δισ. από το placement - Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ

Στον κουμπαρά διαθεσίμων τα 2 δισ. από το placement - Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ
Η μερική αποκατάσταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην οποία στοχεύει το οικονομικό επιτελείο το 2021 με όχημα την αύξηση του ΑΕΠ είναι ένα «στοίχημα» το οποίο δεν βγαίνει
Σχετικά Άρθρα

«Επιχείρηση» τόνωσης των ταμειακών διαθεσίμων μέσω δανεισμού από την εσωτερική και εξωτερική αγορά έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πορεία της πανδημίας και της μεγάλης «θολούρας» για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέτωπο του προϋπολογισμού.
Η μερική αποκατάσταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην οποία στοχεύει το οικονομικό επιτελείο το 2021 με όχημα την αύξηση του ΑΕΠ είναι ένα «στοίχημα» το οποίο δεν βγαίνει, όπως προοιωνίζονται οι πρόδρομοι δείκτες για το πρώτο φετινό τρίμηνο.
Έτσι με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης να παραμένουν άγνωστες και με τις ανάγκες για πρόσθετα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις να πολλαπλασιάζονται στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τα σχέδια για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Σε ανααμονή για την αξιολόγηση της Fitch

Μετά τα 2 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από την χθεσινή 19/1 ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων και θα κατευθυνθούν προς τον κουμπαρά των διαθεσίμων τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021. 
Οι επιτελείς στο υπουργείο προσβλέπουν σε ένα θετικό μήνυμα από τον ξένο οίκο που θα ανοίξει το δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές.

Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βρίσκονται κυριολεκτικά με το δάκτυλο πάνω από το κουμπί για την εκκίνηση του προγράμματος εκδόσεων ώστε να κεφαλαιοποιηθεί το θετικό κλίμα που θα δημιουργήσει μία πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί το βασικό σενάριο.
Υπάρχουν και οι εκπλήξεις που κάνουν λόγο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ωστόσο πρόκειται για υπεραισιόδοξα σενάρια και για το λόγο αυτό στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Σε ότι αφορά την διάρκεια του ομολόγου με το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία θα επιδιώξει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 10ετές αν και η αγορά είχε προεξοφλήσει ντεμπούτο με ένα τίτλο μεγαλύτερης διάρκειας, 20ετία ή ακόμη και 30ετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φέτος οι συνολικές ανάγκες δανεισμού προσδιορίζονται στο επίπεδο από 22 έως 24 δισ. ευρώ, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα στο δημόσιο ανέρχονται σε 33 δισ. ευρώ.
Πέρα από τις εκδόσεις ομολόγων υπάρχουν και οι ανανεώσεις των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα στα 11,8 δισ. ευρώ.
Συζητείται, δε, η μείωση τους αποθέματος εντόκων, κάτι που σημαίνει αύξηση του δανεισμού μέσω ομολόγων.
Ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για φέτος παραμένει στα 8-12 δισ. ευρώ και η πρώτη κίνηση χαμηλού όμως βεληνεκούς έγινε με το ποσό των 2 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων (placement) τα οποία αγόρασαν οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.
Από τις υπόλοιπες η Eurobank είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε κοντά στην περιοχή του 1,5% κάτι που αποτελεί και για τις τράπεζες μια καλή τοποθέτηση όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Αναλυτικότερα με βάση το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το το 2021 και οι πηγές κάλυψής τους έχουν ως εξής:

Απόσβεση μεσο-μακροπρόθεσμου χρέους: 5,4 δισ. ευρώ
Πληρωμές τόκων χρέους (περιλ. swaps): 5,2 δισ. ευρώ
Χρηματοδότηση ελλείμματος: 8,1 δισ. ευρώ
Πρόωρες πληρωμές (μείωση εντόκων, χρέος επίσημου τομέα): 1,8 στο πρώτο σενάριο, 3,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο
Άλλες απαιτήσεις για μετρητά: 1,6 δισ. ευρώ

Χρηματοδοτικές πηγές

Εκδόσεις ομολόγων: 8 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 12 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο

Άλλες πηγές (Sure, RRF, EIB): 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 3 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο

Επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA): 1,3 δισ. ευρώ
Εσοδα ιδιωτικοποιήσεων: 1,5 δισ. ευρώ
Αλλαγή στα ταμειακά διαθέσιμα: 8,7 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 6,2 δισ. στο δεύτερο σενάριο
Σύνολο: 22 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 24 δισ. ευρώ στο δεύτερο

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης