Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο υπ. Εργασίας στις 22/1 ο Μητσοτάκης - Με «καυτή» ατζέντα συντάξεις - νέο εργασιακό καθεστώς και ανεργία

Στο υπ. Εργασίας στις 22/1 ο Μητσοτάκης - Με «καυτή» ατζέντα συντάξεις - νέο εργασιακό καθεστώς και ανεργία
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης στήριξη της απασχόλησης, το νέο Επικουρικό Ταμείο και το εργασιακό νομοσχέδιο

Τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στην επιτάχυνση της έκδοσης των 165.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων, αλλά και τα σχέδια του υπουργού Εργασίας για την εξεύρεση πόρων για τη στήριξη της απασχόλησης, το νέο Επικουρικό Ταμείο και το εργασιακό νομοσχέδιο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews (ΒΝ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Σταδίου την Παρασκευή 22/1 σε μία πρώτη επαφή με το νέο υπουργό, προκειμένου να συζητήσει τα σχέδιά του νέου υπουργού με επίκεντρο:

Εκκρεμείς συντάξεις:
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης από 2 ή τρία ταμεία) υπερβαίνει και τα 4 χρόνια.Υπάρχουν δε περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης που δεν παίρνουν καν προσωρινή σύνταξη.
Επιπλέον έχουν καταγραφεί 100.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι με ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή έχουν χρέη.
Ανησυχητικό είναι επίσης και το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων που αναμένονται φέτος, καθώς λήγουν οι όποιες ευεργετικές διατάξεις των νόμων Κουτρουμάνη και Κατρούγκαλου. Από το 2022 εξομοιώνονται για όλους τα έτη συνταξιοδότησης στα 62 (με 40 χρόνια ασφάλισης) και στα 67 για πλήρη σύνταξη.
Στις σκέψεις του υπουργού είναι η αναδιάταξη των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία των δεκάδων ταμείων ου έχουν ενσωματωθεί στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν αποκλείεται και η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες ως υποβοηθούσες στον προσδιορισμό και στην έκδοση συντάξεων.

Ανεργία – Πανδημία:
Όπως φάνηκε από τη τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα της Τετάρτης 20/1 με το προεδρείο των Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το υπουργείο και η κυβέρνηση θεωρούν «μοχλό» για την οικονομία τον τουρισμό, αλλά «οι δράσεις των επόμενων μηνών, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και του προγράμματος εμβολιασμών όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης», όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός αναμένεται να αναζητήσει νέους πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης, προκειμένου αφενός να χρηματοδοτήσει περισσότερα προγράμματα απασχόλησης, αφετέρου δε κατάρτισης η οποία θα αλλάξει μορφή με νέο νομοσχέδιο.

Εργασιακός νόμος

Διευθέτηση χρόνου εργασίας:
Μελετάται σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η διευθέτηση του χρόνου εργασίας κατά τα πρότυπα που ισχύουν στη βιομηχανία και για το εμπόριο.
Στις αλλαγές βρίσκεται η επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης και της ευελιξίας σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση στις 10 ώρες, με αντίστοιχα ρεπό, ή επέκταση του χρόνου αδείας.

Επικουρικές συντάξεις:
Το περίγραμμα είναι έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Εργασιακό.
Οι εκκρεμότητες αφορούν σε μελέτες αναφορικά με το κόστος που καλείται να επωμιστεί ο προϋπολογισμός για τους υπάρχοντες ασφαλισμένους στα επικουρικά ταμεία και σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν απ αυτά τα επόμενα χρόνια.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης