Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενεργοποιείται πρόγραμμα 450 εκατ για να σταματήσει το φαινόμενο των εταιριών zombie στην Ελλάδα

Ενεργοποιείται πρόγραμμα 450 εκατ για να σταματήσει το φαινόμενο των εταιριών zombie στην Ελλάδα

Διαπραγματεύσεις με θεσμούς για αύξηση του ποσού επιδότησης πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να μετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων εξόδων

Σχετικά Άρθρα
Πρόγραμμα αξίας 450 εκατ. ευρώ για να σταματήσει το φαινόμενο των εταιριών «ζόμπι», ενεργοποιεί, μεταξύ άλλων, από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων με όχημα το «ευέλικτο» ευρωπαϊκό καθεστώς για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το ανώτατο ποσό επιδότησης ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει τα 3 εκατ. ευρώ ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για αύξηση του προηγούμενου ορίου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας που είχαν πτώση του τζίρου τουλάχιστον 30% από το περασμένο Μάρτιο έως το Δεκέμβριο και δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες με αποτέλεσμα να εμφανίσουν ζημιές.

Τι αφορά η στήριξη

Η στήριξη θα αφορά όλο το φάσμα των πάγιων εξόδων της επιχείρησης με ιδιαίτερη βαρύτητα τις ασφαλιστικές εισφορές και τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για το περίγραμμα των ενισχύσεων και στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα θα υπάρξει εξειδίκευση του πλαισίου (κριτήρια για το ύψος του ποσού και τους δικαιούχους, τρόπος και χρόνος χορήγησης της ενίσχυσης κ.α)
Η κίνηση αυτή «πατάει» στην χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί παραβίασης του αναταγωνισμού για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας με στόχο να αποσβέσουν τις ζημιές και να ανακάμψουν.
Το περασμένο Οκτώβριο λόγω της παράτασης της κρίσης η Ευρωπαική Επιτροπή παρέτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο που έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με την Επιτροπή στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν έχει παρουσιαστεί η ανάγκη ούτε έχει αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής η ικανότητα χρήσης του προσωρινού πλαισίου, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Επανεξέταση πριν τις 30 Ιουνίου

Πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με τη τροποποίηση εισάγεται ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.
Η στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.
Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους.
Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης