Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποσό 61 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία

Ποσό 61 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία
61 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στην Κ. Μακεδονία

Έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία της αντιπεριφέρειας Υποδομών και Δικτύων που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Πάρις Μπίλλιας κατά τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας για το 2020.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται βελτιώσεις και επισκευές υφισταμένων οδοστρωμάτων εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 37.900.000 ευρώ, η επισκευή της παράπλευρης οδού της Περιφερειακής, στην περιοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, η συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ, η στοιχειώδης συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου του ΠΑΘΕ εντός των ορίων της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, η συντήρηση εγκαταστάσεων Φωτεινής Σηματοδότησης, Ηλεκτροφωτισμού οδού, και εγκαταστάσεων διαχείρισης κυκλοφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 14.100.000 ευρώ και το ευφυές σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας και ενοποίησης του κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας, προϋπολογισμού 2.308.708 ευρώ.
Ο κ. Μπίλλιας γνωστοποίησε ότι σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται τα έργα βελτίωσης, αναβάθμισης, και επισκευής της εθνικής οδού 16 Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στο τμήμα από όρια Θεσσαλονίκης μέχρι την Αρναία, προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, συντήρησης πρασίνου - κοπής και απομάκρυνσης κάθε είδους βλάστησης για τις ανάγκες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του εθνικού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ και αναβάθμισης οδοφωτισμού της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ, ενδεικτικού προϋπολογισμού 18.414.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ υλοποιούνται εργασίες στην Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, με προϋπολογισμό 15.400.000, υπολειπόμενες εργασίες στον κόμβο Κ 16, στη συμβολή ΠΑΘΕ και εσωτερικής περιφερειακής οδού, με προϋπολογισμό 38.200.000 καθώς και εργασίες στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Δοϊράνη, στο τμήμα από τον κόμβο Ασσήρου έως τη Ν. Σάντα με προϋπολογισμό 25.900.000.
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την ωρίμανση νέων έργων, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει ωριμάσει και αναζητά χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και συγκεκριμένα την παράκαμψη των Γιαννιτσών και την παράκαμψη Χαλκηδόνας προϋπολογισμού 220.000.000 καθώς και για την κατασκευή του οδικού άξονα Εγνατία Οδός - Βέροια -Νάουσα-Σκύδρα -Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας, τμήμα Νάουσα-Σκύδρα -Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας προϋπολογισμού 90.000.000.
Επίσης, εκπονούνται και επιβλέπονται από την υπηρεσία οι παρακάτω μελέτες:

  • Εγνατία Οδός - Βέροια -Νάουσα-Σκύδρα -Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, τμήμα Εγνατία Οδός- Πατρίδα
  • Ολοκλήρωση μελέτης οδικού άξονα Ν. Μουδανιά - Σιθωνία
  • Αντιπλημμυρικά έργα στην περιφερειακή τάφρο Τ66 και στον ποταμό Λουδία
  • Αντιπλημμυρική προστασία παράκτιων οικισμών Στρυμονικού κόλπου
  • Μελέτη αποκατάστασης των εκβολών του Αξιού ποταμού.


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα έργα που υλοποιούνται και πρόκειται να υλοποιηθούν θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.
Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι για τη διαρκή βελτίωση της οδικής ασφάλειας απαιτείται αδιάκοπη χρηματοδότηση έργων συντήρησης του οδικού δικτύου αλλά και στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μείωση του προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι δραματική καθώς αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 65 υπάλληλοι όταν πριν από 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τους τριακόσιους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης