Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγώνουν οι δόσεις από οφειλόμενες εισφορές των ετών 2017-2019 χιλιάδων ελ. επαγγελματιών

Παγώνουν οι δόσεις από οφειλόμενες εισφορές των ετών 2017-2019 χιλιάδων ελ. επαγγελματιών
Ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με χρεωστική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να αποτελέσει το πάγωμά τους

Ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με χρεωστική εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών-συνδεδεμένων με τον τζίρο των επιχειρήσεών τους, τα έτη 2017-18 και 2019- αναμένεται να αποτελέσει το πάγωμά τους και η εκκίνηση της αποπληρωμένης σε πέντε δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της μείωσης κατά 25% των εισφορών για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές βάση ΚΑΔ.
Η ρύθμιση την οποία ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ο εμπορικός κόσμος, έγινα αποδεκτή σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ από τον υπουργό.
Ετσι, αναμένεται να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο πάγωμα για τις τρέχουσες οφειλόμενες εισφορές των επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη δραστηριότητά τους από το πρώτο lockdown τον περασμένο Απρίλη, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα οι οφειλές αυτές να συμπεριληφθούν στο «πακέτο» των 12 ως 48 δόσεων, που θα ισχύσει και για τις τρέχουσες.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Έτσι, με βάση την προωθούμενη ρύθμιση η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30η Απριλίου 2020, παρατείνεται εκ νέου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Επισημαίνεται ότι οι δόσεις εξοφλούνται με την χρήση του κωδικού πληρωμής που ίσχυε για την καταβολή εισφορών έως 31.12.2019.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, είχε επισημάνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες με χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση τους για αυτές τις οφειλές στις 31 Μαρτίου, απαίτηση που είχε προϋπολογιστεί το περασμένο φθινόπωρο, με βάση τελείως διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.
Επίσης, πρότεινε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων να επανέλθει η μείωση κατά 25% που ίσχυσε στο πρώτο lockdown για την έγκαιρη καταβολή τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 δισ. αφορούν το 2020 (δηλαδή περίπου 15% του ΑΕΠ) και 7,5 δισ. -τα οποία αν είναι επιβεβλημένο μπορεί να αυξηθούν- αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.
Και όλα αυτά παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η εξαιρετικά υψηλή αναλογία Χρέους/ΑΕΠ της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ένας από τους κυριότερους στόχους των μέτρων που ελήφθησαν ήταν η προσπάθεια να μην αυξηθεί σημαντικά η ανεργία.
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς, «συγκριτικές μελέτες της EUROSTAT δείχνουν ότι για το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας έως τον Οκτώβριο του 2020 η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη σε όλη της Ε.Ε. μετά την Ιταλία».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης