Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μεώση 6,9% στις βιομηχανικές επενδύσεις το 2020

ΙΟΒΕ: Μεώση 6,9% στις βιομηχανικές επενδύσεις το 2020

Η επενδυτική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους το 2020 - Εκτιμήσεις για αύξηση 2,8% το 2021

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων στην περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2020, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας μειώθηκαν στη διάρκεια του 2020 κατά 6,9%, αναφέρει έρευνα του ΙΟΒΕ.
Η αρχική πρόβλεψη για πέρυσι, στην αντίστοιχη χρονικά έρευνα του 2019, ήταν ισχυρή άνοδος, κατά 21,5%.

Βεβαίως, σε εκείνη την περίοδο δεν είχε ξεκινήσει η πανδημία του COVID-19, που είχε ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στην πρόθεση για επενδύσεις.
Άλλωστε, ήδη από την πρώτη έρευνα του 2020, που έγινε ως επί το πλείστον πριν την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης εγχωρίως (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020), η πρόβλεψη αύξησης των επενδύσεων είχε εξασθενήσει σημαντικά (+10,8%).

Κλάδοι

Bάσει των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας, το 2020 η επενδυτική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους, υπάρχουν όμως και ορισμένοι κλάδοι της Βιομηχανίας στους οποίους η επενδυτική δραστηριότητα διευρύνθηκε κατά το 2020έτος.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των βασικών βιομηχανικών κλάδων, στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών προέκυψε από την έρευνα σημαντική μείωση κατά 51,3%, ενώ στα Χημικά εκτιμήθηκε ήπια άνοδος το 2020, κατά 2,8%.
Στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός, κλάδος ο οποίος έχει σημαντικό ειδικό βάρος στον τομέα της Βιομηχανίας εγχωρίως, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων κατέληξαν σε μείωση επενδυτικών δαπανών πέρυσι κατά 12,5%.
Στον κλάδο Ξύλου και προϊόντα αναμενόταν για το 2020 υποχώρηση της επενδυτικής δαπάνης κατά 10,2%.
Στον αντίποδα, έντονη άνοδος επενδυτικών δαπανών το προηγούμενο έτος προέκυψε στους κλάδους Πλαστικών-Ελαστικών, κατά 21,7%, όπως και στην Ένδυση (+9,3%) και τα Μεταλλικά προϊόντα (+6,7%).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμήθηκε για το 2020 υποχώρηση των επενδύσεων στην ΕΕ κατά 8,8% και στην Ευρωζώνη κατά 9,8%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για το επόμενο έτος, οι οποίες διαχρονικά ενσωματώνουν ένα βαθμό αισιοδοξίας, οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 κατά 2,8%.
Κύρια επενδυτική προτεραιότητα εγχωρίως για το 2020 και το 2021 είναι η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα.
Πλέον υποστηρικτικοί παράγοντες στην υλοποίηση επενδύσεων είναι η προσδοκώμενη ζήτηση για προϊόντα και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Κύριοι παράγοντες με αρνητική επίδραση είναι η οικονομική πολιτική στο σύνολό της και η φορολόγηση κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης