Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε δύο στάδια οι αλλαγές στα ακίνητα λόγω των δραματικών συνθηκών στην κτηματαγορά

Σε δύο στάδια οι αλλαγές στα ακίνητα λόγω των δραματικών συνθηκών στην κτηματαγορά
Στο ΥΠΟΙΚ δεν βιάζονται όσο η Κομισιόν με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών - Προτεραιότητα η ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό

«Σπάσιμο» των αλλαγών στα ακίνητα σε δύο φάσεις με επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού για 3.000 περιοχές το 2021 και αυξήσεις τιμών από το 2022, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο λόγω του θολού σκηνικού στην οικονομία και της πρωτόγνωρης κατάστασης που βρίσκεται η κτηματαγορά.
Μάλιστα τα στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών είναι περισσότερο προσανατολισμένα στο να μείνει «παγωμένη» η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών παρά να επιταχυνθεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και να προχωρήσουν οι αναπροσαρμογές στον φετινό ΕΝΦΙΑ, όπως προεξοφλούν οι θεσμοί μέσω της 9ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.
Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά ότι η υπό εξέλιξη άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών και η προβολή στον ΕΝΦΙΑ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από φέτος, σημειώνοντας με νόημα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία και τις συνθήκες που θα έχει διαμορφώσει στην οικονομία.
Η διστακτικότητα και ο προβληματισμός της κυβέρνησης έχει να κάνει και με το πολιτικό και κοινωνικό κόστος καθώς τυχόν αναθεώρηση των τιμών ζώνης θα προκαλέσει τσουχτερές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εν μέσω συρρίκνωσης των εισοδημάτων από τη κρίση.
Από την άλλη όμως η αναδιαμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας θεωρείται για τους δανειστές «κομβική» μεταρρύθμιση προαναγγέλλοντας μέσα από την έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε πριν από το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα:

  • Ολοκλήρωση της άσκησης εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές μέσα στο Μάρτιο
  • Υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Απριλίου, με στόχο να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την έκθεση «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων.
Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο δημοσιονομικός χώρος 300 - 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων και κυρίως από την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης στις 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο προβλέπονται φέτος έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τις προτάσεις των εκτιμητών αλλά δεν έχει ακόμη προχωρήσει η διαδικασία σύζευξης των τιμών εκκίνησης και αξίας των οικοπέδων που είναι περισσότερες από μία για κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Οι πρώτες πάντως εισηγήσεις βγάζουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές

Οι μεγαλύτερες έως και 60% εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb, ενώ ανηφορικά θα κινηθούν οι τιμές στα δυτικά και νότια προάστια.
Αντίθετα στα βόρεια προάστια οι προτάσεις των εκτιμητών είναι για μικρότερες αυξήσεις κατά μέσον όρο στο 20%-30%.
Μόλις ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τρέξουν την άσκηση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Για να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.
Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα φέρει ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία αλλά περισσότερους φόρους σε όσους κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά π.χ. Μύκονο και Σαντορίνη ή σε τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και που μέχρι σήμερα πλήρωναν ΕΝΦΙΑ όσο ένας ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος 100 τμ. στην Καλλιθέα.
Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «αν η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».
Εφόσον τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές) οι αλλαγές στις τιμές ζώνης αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το 2022.
Έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και να γλιτώσουν επιβαρύνσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης