Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ιδιοκτήτες ΙΧ: «Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» από το Μάιο 2021 με την άρση των περιορισμών

Ιδιοκτήτες ΙΧ: «Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» από το Μάιο 2021 με την άρση των περιορισμών

Να διευκολυνθούν οι 138.000 οδηγοί που έχουν τραβήξει χειρόφρενο

Σχετικά Άρθρα

Την επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου των «τελών κυκλοφορίας με το μήνα» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να ενισχύσει τα άδεια κρατικά ταμεία.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από 1ης Μαΐου, όπου λογικά από το μήνα αυτό και μετά τότε θα έχουν αρθεί πλήρως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, επιτρέποντας έτσι σε 138.000 οδηγούς να λύσουν το χειρόφρενο που έχουν τραβήξει στα οχήματα τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη τη σχετική νομοθετική διάταξη που θα δίνει και φέτος την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς.
Παράλληλα εξετάζεται να ισχύσει και φέτος η κατάργηση των προσαυξήσεων στα ποσά του τέλους που καταβάλλονται για περιορισμένο χρόνο κυκλοφορίας.

Αίτηση σε ειδική πλατφόρμα

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.
Ωστόσο η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους.

Άρση ακινησίας

Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 4 μήνες θα καταβάλλονται τα 4/12 κ.ο.κ

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, σε ένα όχημα 1.800 κυβικών εκατοστών πρώτης κυκλοφορίας 2002 αντιστοιχούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ.
Σε περίπτωση λήψης των πινακίδων για ένα μήνα ο κάτοχός του θα καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας 25 ευρώ, για δυο μήνες 50 ευρώ, για τρείς μήνες 75 ευρώ, για τέσσερις μήνες 100 ευρώ και για πέντε μήνες 125 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι πριν από το 2020 για να κυκλοφορήσει κάποιος το όχημα του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να πληρώσει «πρόστιμο» ένα ή δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών.
Για παράδειγμα για διάρκεια ενός μήνα θα έπρεπε να καταβάλλει τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για διάρκεια τριών μηνών τα 4/12 και για χρήση για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες του μήνες που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών.
Η επιλογή του χρονικού διαστήματος άρσης θα είναι και φέτος δεσμευτική και δεν θα παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή. Σε περίπτωση που ήδη γίνει άπαξ χρήση του δικαιώματος άρσης και ο κάτοχος επιθυμεί να άρει την ακινησία αυτή και πάλι, μπορεί να το κάνει εφόσον καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη πληρώσει.
Επίσης οποιοδήποτε νέο αίτημα μετατροπής του αρχικού αιτήματος άρσης της ακινησίας (πχ από 1 σε 2 ή 3 μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους κλπ), δεν θα γίνεται δεκτό, καθώς η απαλλαγή χορηγείται άπαξ και για το συγκεκριμένο αρχικό χρονικό διάστημα.
Η αλλαγή χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μόνο εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που αρχικά είχε καταβληθεί. Σημειώνεται ότι φέτος τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης