Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης - θεσμών για τις 60 βαθιές μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης - θεσμών για τις 60 βαθιές μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Φέρτε αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία για να πάρετε τα λεφτά

Σχετικά Άρθρα
Με «ρήτρες» για βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στη φορολογία συντάσσεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη που θα υποβληθεί στη Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί σε επίπεδο Ecofin.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι πυρετώδεις με τους επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο να «σβήνουν» και να «γράφουν» μεταρρυθμίσεις που αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» για τις προκαταβολές των 2,1 δισ. ευρώ που διεκδικεί το 2021 η Ελλάδα.
Μάλιστα όπως τόνιζε αρμόδια πηγή στο τελικό κείμενο θα καταγράφονται περισσότερες από 60 διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνδέονται με επενδύσεις με το βασικό κορμό να προέρχεται από το σχέδιο των προτάσεων της ομάδας Πισσαρίδη.

Το εγχείρημα της διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού σχεδίου δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς, πέραν των επιλέξιμων για ένταξη στο χρηματοδοτικό πακέτο έργων και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης τους, το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν «οδικό χάρτη» με τις διαρθρωτικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως: το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, η φορολογία, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και η δημόσια διοίκηση.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι προβλεπόμενοι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις με την Κομισιόν να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή τους και μάλιστα με αυστηρότερα σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι η ροή των χρημάτων θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σε περίπτωση που τα ορόσημα και οι στόχοι δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει κόφτης στις εκταμιεύσεις.

Καυτά θέματα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς και στην αγορά εργασίας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει το νέο καθεστώς για τις επικουρικές συντάξεις ενώ θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του εργασιακού.
Πάντως οι βασικές άξονες και οι στόχοι του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα μας φιλοδοξεί να λάβει συνολικά περί τα 32 δις. ευρώ (19,5 δις. ευρώ επιχορηγήσεις και 12 δις. ευρώ δάνεια) προβλέπουν:
Αντιμετώπιση του τεράστιου κενού επενδύσεων χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη άλλα ούτε και ανθεκτικότητα, καθώς υπονομεύεται από το υψηλό υφιστάμενο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Κεντρική επιδίωξη είναι η εμπροσθοβαρής και μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, των ρυθμών ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ.
Οι πόροι μέσω δανείων θα διοχετευθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα αφορούν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη και την ενθάρρυνση των συνεργασιών, των εξαγορών και των συγχωνεύσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

-Οι επενδύσεις θα κριθούν με βάση τις επιλεξιμότητες του επενδυτικού σχεδίου και δεν θα τμηματοποιηθούν στη βάση κάποιας κλαδικής ταξινόμησης.
-Η ανθεκτικότητα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συνιστούν κεντρικό στόχο του Ταμείου και η διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 37% όλων των δαπανών θα υπερκαλυφθεί σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό.
-Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επενδυτικά σχέδια που θα προωθηθούν με το εργαλείο των δανείων.
-Ψηλά στο κατάλογο με τα έργα και τις δράσεις βρίσκονται ι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, η διασύνδεση του δικτύου με τα νησιά, η αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και η δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
-Ο εξηλεκτρισμός του σιδηροδρομικού δικτύου και η αντικατάσταση μέρους των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά
-Η αντιπλημμυρική προστασία και γενικότερα η διαχείριση των υδάτων
-Η ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και οι επενδύσεις στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού
-Η μεταρρύθμιση του συστήματος επιδότησης ανεργίας και η εισαγωγή μέτρων για την προώθηση των ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
-Η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του κράτους και η ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών υποδομών
-Η ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής φροντίδας με την μορφή παροχής υπηρεσιών στις πλέον ευπαθείς ομάδες.
-Η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων της ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές με τους φορολογούμενους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η εισαγωγή ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης