Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται νέος... δημόσιος «Τειρεσίας», το Γραφείο Δημόσιων Πιστώσεων

Έρχεται νέος... δημόσιος «Τειρεσίας», το Γραφείο Δημόσιων Πιστώσεων
Το Γραφείο Δημόσιων Πιστώσεων θα παρέχει πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών (επιχειρήσεις και ιδιώτες), βάσει δημόσιων δεδομένων και πληροφοριών
Τη δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, προβλέπει το νέο σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση σήμερα, 31 Μαρτίου 2021.
Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει κονδύλη 5 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή της στρατηγικής για την αφερεγγυότητα, που αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων και την παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους.

Γραφείο Δημόσιων Πιστώσεων

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών (επιχειρήσεις και ιδιώτες), βάσει δημόσιων δεδομένων και πληροφοριών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στόχος είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών επιχειρήσεων και ιδιωτών σε ό,τι αφορά τη λήψη δανείων και άλλων μορφών χρηματοδότησης, μετά από τις πολυετείς πολλαπλές οικονομικές κρίσεις, μέσω της ευκολότερης πρόσβασης στην πιστωτική πληροφορία.

Έγκαιρη προειδοποίηση αφερεγγυότητας

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών συστημάτων για την υποστήριξη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης αφερεγγυότητας ιδιωτικών χρεών.
Το έργο στοχεύει στην επιτάχυνση διαδικασιών αναδιάρθρωσης χρέους, στη μείωση των περιπτώσεων που φτάνουν στα δικαστήρια και στη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω ενός νέου ενοποιημένου πλαισίου για την διαχείριση χρέους ιδιωτών και νομικών προσώπων, για την πτώχευση και για την αποποίηση χρεών (πλαίσιο 2ης ευκαιρίας).
Στοχεύει επίσης στην αποτελεσματικότερη υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν θέματα χρεών.

Παρατηρητήριο πιστοληπτικής επέκτασης

Ένας άλλος πυλώνας της σχετικής μεταρρύθμισης είναι η ίδρυση Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης για την συλλογή δεδομένων που αφορούν στη ρευστότητα που παρέχεται από τράπεζες (δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα) σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Το έργο θα βοηθήσει τις δημόσιες πολιτικές προώθησης νέων δανείων για την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης