Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο μεγαλύτερος ψηφιακός αδελφός για την Εφορία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο μεγαλύτερος ψηφιακός αδελφός για την Εφορία
Ηλεκτρονικές επιστροφές φόρων σε χρόνο ρεκόρ, προηγμένοι ψηφιακοί μέθοδοι για «hi-tech» μπλόκα στη φοροδιαφυγή και στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» σχεδιάζει να αναπτύξει το ΥΠΟΙΚ
Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρονικές επιστροφές φόρων σε χρόνο ρεκόρ, προηγμένοι ψηφιακοί μέθοδοι για «hi-tech» μπλόκα στη φοροδιαφυγή και στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» αλλά και πλήθος άλλων «έξυπνων δράσεων» σχεδιάζει να αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών με την συνδρομή με κονδυλίων ύψους 183 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα:

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ

Τέλος στην πολύχρονη αναμονή επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τις επιστροφές φόρων και ΦΠΑ από το δημόσιο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την ψηφιακή αναβάθμιση αυτών των συναλλαγών.
Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του μηχανισμού και θα ανοίξει ο δρόμος για την αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιστροφών του ΦΠΑ που αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα της αγοράς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 70% των επιστροφών φόρων έχουν «βαλτώσει» στις εφορίες για διάστημα άνω των 90 ημερών.
Τον Ιανουάριο του 2021 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αν και μειωμένες κατά 59 εκ. ευρώ ανήλθαν σε 577 εκ ευρώ και μάλιστα τα 7 στα 10 ευρώ από τα κρατικά φέσια «φεσιών» και συγκεκριμένα τα 406 εκ. ευρώ εμφάνισαν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Ηλεκτρονικά βιβλία

Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021 είναι το ψηφιακό «υπερ όπλο» του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Με το νέο σύστημα η Εφορία θα «βλέπει» ηλεκτρονικά τα τιμολόγια των επιχειρήσεων και έτσι θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

On line ταμειακές μηχανές

Ψηλά στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ βρίσκεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS αλλά και των τιμολογήσεων με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές, με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στη προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην online διασύνδεση 600.000 ταμειακών μηχανών καθώς και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνδεθεί με το Τaxis η εφορία γνωρίζει το χρόνο της συναλλαγής αλλά όχι τον τρόπο δηλαδή εάν έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Εργαλεία «hi - tech» κατά της φοροδιαφυγής

«Έξυπνα προγράμματα» για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής ενσωματώνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα σε χρόνο εξπρές να καταγράφεται όλο το φάσμα των κινήσεων και των συναλλαγών των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές κινήσεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς , ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.
Το έργο όπως αναφέρεται στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου θα διευκολύνει τον ψηφιακό έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών, θα αυξήσει την οικειοθελή συμμόρφωση, την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού και θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Επισημαίνεται ότι περισσότερες από 8.500 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής για το διάστημα των ετών 2016-2020 έχουν διαβιβαστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για περαιτέρω έρευνα ως προς την διακίνηση του «μαύρου χρήματος».
Το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές αγγίζει τα 14 δις. ευρώ ή το 18,3% του ΑΕΠ.

Ψηφιακός ΕΝΦΙΑ

Στην ανάπτυξη δράσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Σκοπός του έργου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς, αυτέ δηλαδή με τις οποίες σήμερα γίνονται οι αγοραπωλησίες. «Τρέχει» ήδη η εφαρμογή με τις ψηφιακές μεταβιβάσει ακινήτων.

Ηλεκτρονικό μπλόκο στο λαθρεμπόριο

 Νέο έργο με «πλούσια» ηλεκτρονικό όπλα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε όλο το φάσμα της αγοράς και κυρίως των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια) θα προκηρυχτεί το επόμενο διάστημα.

Κίνητρα για την τόνωση των συναλλαγών

Αλλαγές στην «φορο λοταρία» με πρόσθετα κίνητρα στους φορολογούμενους για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών βρίσκονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Εξετάζεται αύξηση πάνω από τα 1.000 ευρώ των χρηματικών ποσών που κερδίζουν οι φορολογούμενοι από τις αποδείξεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης