Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης και εμπόρων – Τελεσίγραφο από τη Θεσσαλονίκη, αντάρτικο στην Πάτρα

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης και εμπόρων – Τελεσίγραφο από τη Θεσσαλονίκη, αντάρτικο στην Πάτρα

Έκτακτες συσκέψεις εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα για τα επόμενα βήματά τους, μετά το απαγορευτικό των επιστημόνων

Σχετικά Άρθρα

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση εμπόρων Θεσσαλονίκης και Αχαΐας και κυβέρνησης για την ανάκληση της απόφασης ανοίγματος του λιανεμπορίου στις τρεις περιοχές από 5/4 λόγω επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
Σε έκτακτες συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, οι έμποροι των περιοχών φέρονται αποφασισμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα.
Από την άλλη ανυποχώρητη εμφανίζεται και η κυβέρνηση.
Διαμηνύει μάλιστα, πως ο νόμος προβλέπει κυρώσεις και πρόστιμα 3.000 ευρώ για όποιον ανοίξει το κατάστημά του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές που θα πάνε για αγορές ενώ δεν θα έχουν δυνατότητα μετακίνησης.
Πάντως η κυβέρνηση σημειώνει με νόημα, πως οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί, αφορούν μόνο στην ερχόμενη εβδομάδα και η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη (7/4), προκειμένου να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προβεί σε νέες εισηγήσεις, όπως μετέδωσε το Mega.

Ανάστατοι οι έμποροι – Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

Οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη είναι ανάστατοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους , προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταβαίνουν την Κυριακή 4/4 κυβερνητικά στελέχη σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα, προκειμένου να συναντηθούν με δημάρχους, περιφερειάρχες και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη και να αναιρέσει την απόφαση καλούν την κυβέρνηση τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης όσο και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Επιχειρηματίες πραγματοποίησαν κινητοποίηση εκτάκτως για την απόφαση το Σάββατο (3/4), ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση μετά από τηλεδιάσκεψη το απόγευμα, ζητώντας αναίρεση της απόφασης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα στείλει επιστολή από τον σύλλογο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία, αν μέχρι 4/4 η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση της για το μη άνοιγμα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τότε οι επιχειρηματίες επιφυλάσσονται με κάθε νόμιμη ενέργεια.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, οι επιχειρηματίες της πόλης δεν είναι παραβάτες, όμως αν δεν λειτουργήσει κανονικά η αγορά θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.

Αιφνιδιαστική και δυσάρεστη η απόφαση

Έκκληση προς την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση για αναβολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη κάνει ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εισήγηση της τελευταίας στιγμής για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι αιφνιδιαστική, δυσάρεστη και έρχεται μια στιγμή κατά την οποία όλοι ανέμεναν το αντίθετο».
Όπως αναφέρει, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έκαναν τον προγραμματισμό τους, ακολουθώντας δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις.
Μετά από τόσους μήνες πιστής τήρησης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης.
Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια.
«Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η διαχείριση της πανδημίας πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, με έξυπνα μέτρα, με ρυθμίσεις και διαβαθμίσεις.
Το όλα κλειστά - όλα ανοιχτά είναι προφανές ότι πλέον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Έναν χρόνο μετά, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, νέοι τρόποι, νέα μέτρα και νέες αποφάσεις, που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία πιο αποτελεσματικά.
Η αγορά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες.
Είναι ανάγκη επιτακτική, που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διέξοδος αποσυμπίεσης για την κοινωνία» καταλήγει ο Δήμαρχος.

ΟΕΕΘ: Απαράδεκτη απόφαση

Να πάρει πίσω την απόφασή της και να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη από την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).
Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΕΘ κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της πανδημίας» και δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων του νομού».
Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η ΟΕΕΘ, αναφέρει ότι «μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα, όταν την ίδια ώρα, στην Αθήνα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά από την προσεχή Δευτέρα 5/4».

Έντονες αντιδράσεις και στην Πάτρα

Να ανοίξουν τα καταστήματά τους φέρονται έτοιμοι οι έμποροι της Πάτρας αντιδρώντας εντονότατα στην κυβερνητική απόφαση αναστολής του ανοίγματος του λιανεμπορίου τη Δευτέρα (5/4) στην Αχαΐα.
Οι καταστηματάρχες σκοπεύουν με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος.
«Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;» διερωτήθηκε μιλώντας στο thebest, ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος είπε ότι την Κυριακή (4/4), οι έμποροι θα συναντηθούν στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μεταβαίνει στον νομό εσπευσμένα.

ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις».
Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.
Όπως δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία.
Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.
Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους.
Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο "παρά ένα" μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.
Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες;
Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε "σκωτσέζικο ντους" τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν "γονατίσει" κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown;
Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;
Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης.
Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης