Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφάπαξ βοήθημα 2 - 3.000 ευρώ για κάθε κλειστή επιχείρηση τον Απρίλιο και επιδότηση για να μην «σκάσουν» ακάλυπτες επιταγές

Εφάπαξ βοήθημα 2 - 3.000 ευρώ για κάθε κλειστή επιχείρηση τον Απρίλιο και επιδότηση για να μην «σκάσουν» ακάλυπτες επιταγές
Το έκτακτο βοήθημα - ή αλλιώς επιδότηση ειδικού σκοπού - θα ανακοινώσει σήμερα 5 Απριλίου το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας
Σχετικά Άρθρα

Στη χορήγηση εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ - 3.000 ευρώ σε κάθε κλειστή επιχείρηση για τον μήνα Απρίλιο προχωρεί η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοιού στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες.
Το έκτακτο βοήθημα - ή αλλιώς επιδότηση ειδικού σκοπού - θα ανακοινώσει σήμερα 5 Απριλίου το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και θα δοθεί με βάση τον τζίρο που είχαν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο το 2019 και όχι το 2020 αφού και πέρυσι παρέμεναν με κατεβασμένα τα ρολά.

Τι θα συμβεί με τις επιταγές

Παράλληλα για την διευκόλυνση των εμπόρων πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης εκδοτών επιταγών με συγκεκριμένα όμως κριτήρια.
Στόχος του μέτρου είναι η ομαλή εξόφληση των χιλιάδων επιταγών που έχουν εκδώσει και οι οποίες έχουν παγώσει δια νόμου.
Ο κίνδυνος όμως να «σκάσουν» όλες οι υποχρεώσεις μαζί και να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι ακάλυπτων επιταγών στην αγορά είναι ιδιαίτερα αυξημένος με το πέρας της καραντίνας.
Στη βάση αυτή και για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα που θα επηρεάσει τις συναλλακτικές πρακτικές κατά την επανεκκίνησης της οικονομίας μελετάται ένα πλάνο χρηματοδότησης των εκδοτών για να καλύψουν τις επιταγές τώρα και να αποπληρώσουν τα ποσά σε βάθος χρόνου.
Εκπρόσωποι των φορέων του εμπορικού κόσμου έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο ένα χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως για να καλύψουν τις επιταγές.
Σε διαφορετική περίπτωση, επιμένουν να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει μέχρι σήμερα.

Οι ρυθμίσεις για τις επιταγές

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2020 (πρώτο lockdown) ενώ η τελευταία προβλέπει το πάγωμα για 30 μέρες για τις επιταγές που λήγουν από 1η έως και τις 30 Απριλίου 2021.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών ύψους 500 εκ. ευρώ μέσω «πιστωτικού» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει σωρευτικά να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020 και να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα έμφαση θα δοθεί στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων. Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έχει λάβει.
Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60% ενώ θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019 και το ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση θα είναι 1,5 εκατ. ευρώ.
Άλλα μέτρα που εντάσσονται στο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αξιολογούνται είναι:

  • Προσωρινή αναστολή πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος μόνο για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή όπως είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.
  • Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης