Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας σε Bloomberg: Υπό εξέταση η bad bank, εάν τα NPLs των ελληνικών τραπεζών παραμείνουν υψηλά

Σταϊκούρας σε Bloomberg: Υπό εξέταση η bad bank, εάν τα NPLs των ελληνικών τραπεζών παραμείνουν υψηλά
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι ορισμένες συστημικές τράπεζες θα φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, στη βάση της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά υπό προϋποθέσεις άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως υποστήριξε με δηλώσεις του στο Bloomberg, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας bad bank όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφού λάβει υπόψη το εναπομείναν απόθεμα των NPLs, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες συστημικές τράπεζες θα φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τον παραπάνω στόχο».
Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» κατά 18 μήνες, σχέδιο που παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια.
«Μια μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά: τα επισφαλή δάνεια και η επίδρασή τους στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα τεράστιο απόθεμα "κόκκινων δανείων", που στην κορυφή του ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ (122 δισ. δολ.).
Ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 47 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, ο δείκτης έκθεσης της χώρας σε NPEs παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ» σχολιάζει το Bloomberg.

Τα ελληνικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, σε όλες τις πτυχές, την τρέχουσα κατάσταση όλων των κρατικών τίτλων της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ συμπλήρωσε πως η ΕΚΤ ενήργησε σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην περίπτωση της Ελλάδας, «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί».
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η πρόσφατα η S&P Global Ratings, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, «αλλά η χώρα ακόμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί το PEPP».

Σε εξέλιξη το Σχέδιο Ανάκαμψης με ίδιους πόρους

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμα της για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, πριν φτάσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμα τους στην Κομισιόν και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων της ΕΕ, που αναμένονται στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει το αρχικό κόστος με ίδιους πόρους».

Το διακύβευμα

Σύμφωνα με το Bloomberg, για την Ελλάδα διακυβεύονται πολλά.
Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το «μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020 υπό το βάρος της πανδημίας, μετά την τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% την τελευταία δεκαετία, ως απόρροια της κρίσης χρέους.
«Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, καθώς η βοήθεια έρχεται με τη μορφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος.
Η Αθήνα επιδιώκει επίσης τη συνέχιση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως PEPP, αλλά και ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο στόχος είναι η «επανεφεύρεση» της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.
Μόλις επανέλθει η κανονικότητα, «η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης