Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε δημοπράτηση με 250 εκατ. ευρώ η νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Σε δημοπράτηση με 250 εκατ. ευρώ η νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Και επίσημα σε δημοπράτηση βρίσκεται η Mονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης,

Και επίσημα σε δημοπράτηση βρίσκεται η Mονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που συνιστά το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ απορριμμάτων που έχει προκηρυχθεί μέχρι στιγμής στη χώρα, με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ).
Ο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διαγωνιστική διαδικασία -που θα διεξαχθεί με ανταγωνιστικό διάλογο- μόλις λίγες ημέρες μετά την έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Εκτελεστική Επιτροπή.
Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 27 Ιουλίου ενώ -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΦΟΔΣΑ- το επόμενο βήμα του διαγωνισμού, με την αποστολή των προσκλήσεων υποβολής προσφορών στους επιλεγέντες υποψηφίους, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο (22/11/2021).
Το έργο προμηνύει ένα θερμό καλοκαίρι δημοπρατήσεων για μεγάλα περιβαλλοντικά project που είναι βέβαιο ότι θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των τεχνικών Ομίλων της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Ποια είναι η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που αποκτά η Θεσσαλονίκη

Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι ένα πολυαναμενόμενο περιβαλλοντικό έργο (σ.σ. είχε λάβει την έγκριση της ΔΕΣΔΙΤ ήδη από το 2019) που θα εξυπηρετήσει 1 εκατ. πολίτες -ήτοι το 64% του πληθυσμού στην μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης- σε 5 από τις 7 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι δύο Περιφερειακές Ενότητες που δεν θα καλυφθούν από τις νέες υποδομές είναι οι Σέρρες -που εξυπηρετούνται ήδη από την εν λειτουργία ΜΕΑ Σερρών- η Χαλκιδική και οι Ανατολικοί Δήμοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, που προβλέπεται να εξυπηρετηθούν από την ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα.
Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος συμμείκτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.
Επιπλέον, ανάλογα και με την τεχνολογία που θα προκριθεί, οι νέες υποδομές θα υποστηρίζουν - μεταξύ άλλων: υποδοχή λοιπών εισερχομένων ρευμάτων (από ΚΔΑΥ, μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων), μηχανική διαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και RDF, κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση, μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου (σε περίπτωση αναερόβιας χώνευσης των οργανικών) κ.α.
Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα αναπτυχθεί σε ενδεικτική έκταση 150-200 στρεμμάτων περίπου, πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την κλιμακούμενη εκτροπή σημαντικής ποσότητας βιοαποδομήσιμου κλάσματος από τους ΧΥΤΥ, καθώς, σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΔΑ, για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων η μείωση να πρέπει φθάσει στο 10% μέχρι το 2030.
Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.
Η κατασκευή της ΜΕΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 η οποία αμέσως μετά θα εισέλθει σε λειτουργία. Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, σημαντικό θα είναι το αποτύπωμα της νέας μονάδας και σε επίπεδο απασχόλησης καθότι εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης