Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σειρά για αξιοποίηση παίρνουν τον Ιούνιο 5 πρώην στρατόπεδα από το real estate των Ενόπλων Δυνάμεων

Σειρά για αξιοποίηση παίρνουν τον Ιούνιο 5 πρώην στρατόπεδα από το real estate των Ενόπλων Δυνάμεων
Η υπηρεσία που διαχειρίζεται το «χακί real estate», κατά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού διαθέτει προς μακροχρόνια μίσθωση 5 πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις σ
Σχετικά Άρθρα

Δυναμικά έχει ξεκινήσει η θερινή περίοδος για την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), με 5 πρώην στρατόπεδα να διατίθενται συνολικά προς αξιοποίηση μέσα στον Ιούνιο.
Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία που διαχειρίζεται το «χακί real estate», κατά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού διαθέτει προς μακροχρόνια μίσθωση 5 πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 2.608 στρεμμάτων σε Ημαθία, Πρέβεζα, Στυλίδα, Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα.

Τα 5 πρώην στρατόπεδα

Ήδη στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα (4 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα) έχουν πραγματοποιηθεί δύο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί της ΥΠΑΑΠΕΔ για την εκμίσθωση των πρώην στρατοπέδων «ΤΧΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΗ» (9.413 τ.μ.) στην Πρέβεζα και «Ράμμου» (2.209 τ.μ.) στην Καλαμπάκα. Για το μεν πρώτο, η τιμή εκκίνησης του ετήσιου συνολικού μισθώματος είχε οριστεί στις 20.040 ευρώ για περίοδο μίσθωσης 30 ετών ενώ για το δεύτερο στις 25.800 ευρώ για χρονική διάρκεια μίσθωσης 20 ετών, με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα έτη.

Στις 18 Ιουνίου έπεται ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου «ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ», στον Δήμο Στυλίδας, συνολικής επιφάνειας 202.991 τ.μ. Εδώ, η τιμή εκκίνησης του ετήσιου συνολικού μισθώματος έχει οριστεί στο ποσό των 100.000 ευρώ για χρονική διάρκεια μίσθωσης 40 ετών και δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 έτη. Στις 24 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για το πρώην Στρατόπεδο «ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ», στην περιοχή Πανοράματος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 21.460 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 72.000 ευρώ για περίοδο μίσθωσης 20 ετών, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20 έτη. Μία ημέρα αργότερα, στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το πρώην Στρατόπεδο «ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνολικής επιφάνειας 24.765,33 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 21.000 ευρώ για χρονική διάρκεια μίσθωσης 25 ετών (και δικαίωμα παράτασης 25 ετών).

Χαρτοφυλάκιο υψηλής αξίας

Η ΥΠΑΑΠΕΔ διαχειρίζεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο και ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο 1.500 ακινήτων ανά την Ελλάδα συνολικής επιφάνειας της τάξης των 251.000 στρεμμάτων. Τα ακίνητα βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες και αφορά κυρίως σε μεγάλες εκτάσεις που προσφέρονται για επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα θεματικά πάρκα, μονάδες ΑΠΕ, αεροδρόμια κ.α.

Ενδεικτική της υψηλής αξίας που φέρει το χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ είναι και η περίπτωση της μίσθωσης του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» στον αριθμό 211 της Λεωφόρου Μεσογείων από τη ΔΕΗ την περασμένη χρονιά, έναντι μηνιαίου μισθώματος 227.586,16 ευρώ. Σε μία ιδιαίτερα προνομιακή τοποθεσία, η Δημόσια Επιχείρηση, θα κατασκευάσει -μέσα στα επόμενα χρόνια- ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων για την στέγαση των περισσότερων υπηρεσιών της που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη της Αθήνας. Η Υπηρεσία στη διάρκεια της 50ετούς περιόδου μίσθωσης (με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα 10 έτη), αναμένεται να βάλει στα ταμεία της κατ΄ ελάχιστον 163,5 εκατ. ευρώ.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης