Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξόφληση πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις με τις 36 άτοκες - Σήμερα 15/7 η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς

Εξόφληση πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις με τις 36 άτοκες - Σήμερα 15/7 η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς
Σήμερα 15 Ιουλίου 2021 θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις
Σχετικά Άρθρα

Με πρόταση για την εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις, εκ των οποίων οι 36 θα είναι άτοκες, κατεβαίνει στον στίβο της 11ης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο.
Στόχος στις σημερινές 15/7 τηλεδιασκέψεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών είναι η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη να «κλειδώσει» στον μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων καθώς η αμέσως προηγούμενη πρόταση, που συζητιόταν την περασμένη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια, ήταν για αποπληρωμή αυτών των οφειλών σε 60 δόσεις.

Με το τοπίο στην ελληνική οικονομία να γεμίζει με απειλητικά σύννεφα από τη μετάλλαξη «Δέλτα», στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να αποτρέψουν ένα νέο δημοσιονομικό πρόβλημα βάζοντας πάνω στο τραπέζι πρόταση για την αποπληρωμή των «κόκκινων» χρεών προς την Εφορία σε έξι χρόνια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Κάτω από την ομπρέλα της θα μπει μια τεράστια γκάμα οφειλών, αφενός για να πάρουν ανάσες οι υπόχρεοι, οι οποίοι από το νέος έτος επιστρέφουν στην κανονικότητα και με ένα βουνό νέων υποχρεώσεων, αφετέρου για να έρθει φρέσκο χρήμα στα ταμεία που θα αλλάξει το ισοζύγιο στον προϋπολογισμό συνδυαστικά με τις αποφάσεις για δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο.
Εκτός των οφειλών προς την Εφορία το μέτρο θα ισχύσει και για τα «κόκκινα» χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου του 2020, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια και εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους που έχασαν τις ρυθμίσεις μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης από τον Μάρτιο του 2020.

Η 11η αξιολόγηση δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας.
Πέραν από τα δημοσιονομικά που είναι η καρδιά των θεμάτων σε κάθε αξιολόγηση, και λόγω της σοβαρής επιδείνωσης των ελλειμμάτων από τα μέτρα στήριξης οι θεσμοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να παρακολουθούν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά θα δώσει εξετάσεις για την πρόοδο που σημείωσε στις παρακάτω μεταρρυθμίσεις: στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, στα κόκκινα δάνεια , στις εκκρεμείς συντάξεις, στα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και φυσικά στην επικουρική ασφάλιση που εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι αυτής αξιολόγησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης