Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Πρωταθλήτρια της ανάπτυξης η Ελλάδα; Τι εκτιμά η Berenberg

Handelsblatt: Πρωταθλήτρια της ανάπτυξης η Ελλάδα; Τι εκτιμά η Berenberg
Οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ καλές μόλις περάσει o τρόμος της πανδημίας και εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση
Σχετικά Άρθρα
Tον ευεργετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομίακαι τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. 
«Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη βάση η οικονομία, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η διαφοροποίηση αφορά κλάδους, τους οποίους μέχρι σήμερα δεν θα συνδέαμε με την Ελλάδα: πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics, ενέργεια.
‘Greece 2.0' ονομάζεται το επενδυτικό πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με χρήματα από τις Βρυξέλλες. Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό σχέδιο. ‘Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά', σχολίαζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter».

Οι προκλήσεις

Προς το παρόν όμως, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις: «Η πανδημία δεν έχει παρέλθει. Έπληξε την Ελλάδα σε μία στιγμή ιδιαίτερα δυσμενή. Η χώρα μόλις είχε αρχίσει να υπερβαίνει τη δεκαετή κρίση χρέους και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, αλλά ο ιός προκάλεσε νέα κατάρρευση. Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%. Τώρα αρχίζει πάλι να ανακάμπτει. Παρά την πανδημία η ελληνική οικονομία είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Berenberg Bank: Πολύ καλές προοπτικές μετά την πανδημία

Μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία παραθέτει ο Χόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Barenberg Bank: «Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών είναι μάλλον υψηλή.
Οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ καλές μόλις περάσει o τρόμος της πανδημίας και εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση.
«Υπό μία κυβέρνηση η οποία ήταν προσανατολισμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ελλάδα άρχισε σιγά σιγά να αντισταθμίζει τη δραματική συρρίκνωση που προκάλεσε η κρίση του χρέους, και τώρα μπορεί να βασιστεί σε αυτή τη δυναμική», σχολιάζει ο οικονομολόγος.
Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πορεία που έχει επιλέξει και να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί ο Schmieding.
Ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.
Η κυβέρνηση Μητσότακη θέλει να ακολουθήσει την πορεία για ευρύτερη διαφοροποίηση προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα.
Μία από τις προτεραιότητες για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η ίδρυση εταιρειών πληροφορικής.

handelss_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης