Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup: Μηνύματα Donohoe για πανδημία, ανάκαμψη και επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup: Μηνύματα Donohoe για πανδημία, ανάκαμψη και επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες
Συμμάχους για να σπάσουν τα ατσάλινα δεσμά του Συμφώνου
Σχετικά Άρθρα

Γέφυρες και συμμαχίες εν όψει των ευρωπαϊκών συζητήσεων του φθινοπώρου για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και την θέσπιση νέων ευέλικτων στόχων για ελλείμματα και χρέος, θα αναζητήσει η κυβέρνηση στο προσώπου του προέδρου του Eurogroup Pascal Donohoe.
Μετά την Κύπρο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών επισκέπτεται σήμερα 23 Ιουλίου 2021 την Ελλάδα για να μετάσχει σε εκδήλωση του Economist με θέμα τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην μετά COVID εποχή.
Ο κ. Donohoe θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όπου βασικό θέμα στην «ατζέντα» θα είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση σε ευρωζώνη και Ελλάδα.
Άλλωστε ο κ. Donohoe έρχεται σε μια στιγμή που τα σύννεφα της «Δέλτα» έχουν πυκνώνει και το μόνο «σωσίβιο» για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός και τα 4 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εκταμιευθούν τις επόμενες μέρες.
Η Αθήνα έχει την δυνατότητα να «αποσπάσει» επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έως το τέλος του 2021 υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι συνεπής με τα επενδυτικά ορόσημα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.

Στοχοθεσία

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει παράλληλα σε ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του χρόνου τον Ιούνιο περνώντας σε ένα καθεστώς απλής εποπτείας όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Το βάρος πέφτει στα πρωτογενή πλεονάσματα όπου η ελληνική πλευρά θέλει να «ακυρώσει» τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2018 αναπτύσσοντας καινούργια επιχειρηματολογία προς τους ευρωπαίους με «γεφυροποιό» τον Pascal Donohoe πατώντας στις βαθιές πληγές της πανδημικής κρίσης.
Με την εμπειρία του και από τα μνημόνια της Ιρλανδίας ο Pascal Donohoe είναι το πρόσωπο - κλειδί για την Αθήνα πριν η Γερμανία με τους δορυφόρους της επιστρέψουν και πάλι στην γραμμή της σκληρής λιτότητας.
Αν δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα επανέρχεται στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,2% του ΑΕΠ μετά το 2023 και ως το 2060.
Η γραμμή Σταϊκούρα είναι ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά και σταδιακή προσαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα όχι όμως απότομη. Την δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα αξιοποιεί την ρήτρα αποφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και κάποια στιγμή αυτή η παρένθεση θα κλείσει και σύμφωνα με το μήνυμα του κ. Donohoe «το ταξίδι της επιστροφής στις λογικές οικονομικές αποφάσεις και στην μείωση του δανεισμού θα ξεκινήσει».
Βασικό ζητούμενο για τον επικεφαλής του Eurogroup είναι η μείωση του δανεισμού που αυξήθηκε κατακόρυφα στην διετία της υγειονομικής κρίσης και οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικές πολιτικές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης