Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Σήμα για μειώσεις φόρων το 2022 - Επιδιώκουμε επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα»

Σταϊκούρας: Σήμα για μειώσεις φόρων το 2022 - Επιδιώκουμε επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα»
Εύχομαι να αναθεωρήσουμε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις μας μετά τις 7 Σεπτεμβρίου, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα

Για πιθανές φοροελαφρύνσεις έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Εάν ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας εφέτος είναι καλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις (σ.σ. 3,6%), πιθανόν να υπάρξει το 2022 πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας και επανέλαβε ότι ο στόχος για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,6% «είναι απολύτως εφικτός, ρεαλιστικός και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητικός».
Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν στις 7 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το β’ τρίμηνο εφέτος και την επικαιροποίηση για το α’ τρίμηνο, καθώς και τα νέα στοιχεία για τον τουρισμό, με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «εύχομαι να αναθεωρήσουμε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις μας μετά τις 7 Σεπτεμβρίου».
Eρωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανέφερε πως «το “καλάθι” του πρωθυπουργού έχει ήδη σημαντικά στοιχεία μέσα, με πολιτικές που έχουν ήδη “κλειδώσει” με τους θεσμούς και θα ισχύσουν για το 2022».
Έφερε ως παραδείγματα τη μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και τις μόνιμες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και επεσήμανε ότι πρώτος στόχος είναι η συνέχιση της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.
Μάλιστα, είπε ότι η κάλυψη του κόστους από τις πυρκαγιές δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών.
Σχολίασε ότι εκτός από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι όποιες άλλες πρωτοβουλίες θα προέλθουν από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη εντός του 2022 για τον προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τον προβληματίζει το κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, καθώς απομειώνει τη βοήθεια της πολιτείας (μέσα από μειώσεις φόρων και εισφορών) στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, το οποίο, όπως είπε, φαίνεται ότι έχει στοιχεία ανάκαμψης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, όπως αναφέρουν και οι ασκούντες τη νομισματική πολιτική, το κύμα αυτό θα είναι παροδικό, έχει εν πολλοίς να κάνει με την πανδημία, θα κρατήσει λίγους μήνες και δεν θα επεκταθεί.
Μιλώντας, εξάλλου, για τα προγράμματα στήριξης από την πλευρά του κράτους, ανέφερε ότι «έχουμε αιτηθεί στους θεσμούς την επέκταση του προγράμματος “Γέφυρα” έως το τέλος του χρόνου».
Τέλος, ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό και τη μη ανάληψη τελικά από τον Ευάγγελο Αποστολάκη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έκανε την υπέρβαση, αλλά δεν ακολουθήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και άμεσα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Μιλώντας δε σε πρώτο πρόσωπο, είπε ότι «είμαι διαχρονικά υπέρμαχος των συναινέσεων, συγκλίσεων και του κοινού τόπου.
Θα συνεχίσω να επιζητώ αυτήν τη συναίνεση», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν ακολουθεί σε αυτόν τον δρόμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης