Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον προνομιακό χώρο της οικονομίας μπορεί να εξελιχθούν σε μετριότητα - Οι 3 αιτίες της ανησυχίας

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον προνομιακό χώρο της οικονομίας μπορεί να εξελιχθούν σε μετριότητα - Οι 3 αιτίες της ανησυχίας

Το άθροισμα των 4 τριμήνων συγκλίνει σε αύξηση ΑΕΠ Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για την ελληνική οικονομία στο +4,6%, αλλά...

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί στο σκέλος της πανδημίας η κυβέρνηση να εμφανίζει μέτριες επιδόσεις - ειδικά εσχάτως, διαχωρίζοντας την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, έχει προκαλέσει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Μπορεί στο σκέλος της διαχείρισης των πυρκαγιών η κυβέρνηση να αποδείχθηκε «μετριότητα» λόγω της κατάρρευσης του επιτελικού κράτους, ωστόσο ποντάρει στον προνομιακό χώρο της οικονομίας για να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της και να κερδίσει πολιτικούς πόντους.

Τα πράγματα μπορεί να πάνε χειρότερα από τις εκτιμήσεις

Ενώ ο χώρος της οικονομίας μπορεί να θεωρείται προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντούτοις υπάρχουν τρεις σοβαρές ανησυχίες οι οποίες θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τον στόχο της κυβέρνησης:

1)Ο πληθωρισμός θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία και θα μετριάσει αισθητά τα οφέλη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

2)Η αλλαγή νομισματικής πολιτικής, η οποία έρχεται σε βάθος χρόνου, θα μετριάσει την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

3)Η αύξηση του δημοσίου χρέους, κοντά στα 400 δισ. ευρώ, αρχίζει να αποτελεί ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα, το οποίο κακώς υποτιμάται.

Όταν θα ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες η αύξηση των επιτοκίων, τότε θα γίνει αντιληπτό γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Επί της ουσίας, λοιπόν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ακόμα και στον προνομιακό χώρο της οικονομίας, η κυβέρνηση της ΝΔ να μην εμφανίσει τις προσδοκώμενες επιδόσεις και η αύξηση του ΑΕΠ να είναι κατά βάση λογιστικού τύπου που δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση στην πραγματική οικονομία και τη κοινωνία.

Η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ και το μείζον ζήτημα του χρέους

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2021 της Ελλάδος κάνουν λόγο για αύξηση 4,6% από 3,5% αρχική εκτίμηση κυρίως λόγω της κινητικότητας που εμφάνισε ο τουρισμός,
 ωστόσο οι επιδόσεις β΄ τριμήνου 2021 που θα ανακοινωθούν 7 Σεπτεμβρίου 2021 θα είναι καλύτερες από ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.

Με βάση ένα σενάριο που έχουν επεξεργαστεί ορισμένοι η Ελλάδα για το 2021 σε ετήσια βάση ανά τρίμηνο θα εμφανίσει τις εξής επιδόσεις

Α΄ τρίμηνο 2021
ΑΕΠ -2,3% από -0,5% στο α΄ τρίμηνο 2020

Β΄ τρίμηνο 2021
ΑΕΠ +9% με +10% (αρχική εκτίμηση +5%) από -13,9% στο β΄ τρίμηνο 2020

Γ΄ τρίμηνο 2021
ΑΕΠ +8% από –10% στο γ΄ τρίμηνο 2020

Δ΄ τρίμηνο 2021
ΑΕΠ +4% από –6,9% στο δ΄ τρίμηνο 2020

Το άθροισμα των 4 τριμήνων συγκλίνει σε αύξηση ΑΕΠ Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για την ελληνική οικονομία στο +4,6%.
Οι επιδόσεις β΄ τριμήνου 2021, κινούνται καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων αφενός γιατί η ανάκαμψη είναι αξιόλογη αν και υποδεέστερη της μεγάλης πτώσης του β΄ τριμήνου του 2020 αφετέρου το γ΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι πιο ουσιαστική η ανάκαμψη λόγω του τουρισμού.
Μπορεί να ειπωθεί ωστόσο ότι το β΄ τρίμηνο 2021 είναι αποτέλεσμα περισσότερο λογιστικής απεικόνισης μιας προσπάθειας εξορθολογισμού παρά ουσιώδη οικονομική ανάκαμψη.
Όπως έχει αναλυθεί κάθε τρίμηνο σε μέσους όρους η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό 43-45 δισεκ. ευρώ.
Για το 2021 το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε απόλυτα μεγέθη στα 175 με 176 δισεκ. και θα χρειαστεί να φθάσουμε στο 2023 για να επιτευχθούν οι επιδόσεις του 2019.

Το χρέος θα προσεγγίσει τα 400 δισεκ. ευρώ

Εάν το 2012 ή 2015 γινόταν αναφορά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα προσεγγίσει τα 400 δισεκ. το χρηματιστήριο θα υποδεχόταν την είδηση με σχεδόν όλες τις μετοχές στο limit down και τους διεθνείς επενδυτές με καταιγισμό αρνητικών εκθέσεων θα σφυροκοπούσαν την Ελλάδα.
Για ορισμένους και μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς έχει ρυθμιστεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθώς και τα διμερή – διακρατικά δάνεια.
Στο τέλος του 2021 το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται στα 390 δισεκ. οριακά χαμηλότερα από τα 400 δισεκ.
Με ΑΕΠ περίπου 176 δισεκ. το 2021 και χρέος στα 390 δισεκ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 220%.
Πάντως είναι εντυπωσιακό οι δύο βασικότεροι οικονομικοί δείκτες για την Ελλάδα, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που αμαυρώνουν την ορθή δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος με τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχουν επιδεινωθεί.
Το χρέος έχει φθάσει ήδη τα 380,79 δισεκ. με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου 2021.

Συνολικό χρέος Ελλάδος 380,79 δισεκ. ευρώ Μάρτιος 2021
Δάνεια από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 131 δισεκ. ευρώ
Δάνεια από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 59,8 δισεκ. ευρώ
Διμερή Δάνεια διακρατικά GLF 51,8 δισεκ. ευρώ
Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 70 δισεκ. ευρώ
Έντοκα Γραμμάτια 12,2 δισεκ. ευρώ
Ομόλογα που διακρατούνται από ΕΚΤ και ομόλογα PSI περίπου 2 δισ
Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ SMP 2,3 δισ
Συμφωνίες επαναγοράς – repos 37,55 δισεκ. ευρώ
Δάνεια από το πρόγραμμα Sure 2,7 δισεκ. 
Το άθροισμα όλων αυτών και κάποιων μικρών ποσών από την ΤτΕ και άλλες πηγές διαμορφώνεται στα 380,79 δισεκ. 
Η αύξηση του χρέους που θα συνεχιστεί γιατί η Ελλάδα θα πάρει και 13 δισεκ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα προβαίνει και σε εκδόσεις ομολόγων ή πράσινων ομολόγων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, αρνητικό προπομπό σε μια χώρα με άκρως αρνητική προϊστορία με το χρέος.
Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει σωρευτικά την περίοδο 2020 με 2021 στα 33-34 δισεκ. υπερβαίνει δηλαδή τα 30,8 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης