Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2021: Την επόμενη Τρίτη 21/9 καταφθάνει η λυπητερή του φόρου - Τα σενάρια για ευκολότερες πληρωμές

ΕΝΦΙΑ 2021: Την επόμενη Τρίτη 21/9 καταφθάνει η λυπητερή του φόρου - Τα σενάρια για ευκολότερες πληρωμές
Όσοι πάντως φορολογούμενοι αντέχουν το βάρος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις μπορούν να πληρώσουν την 1η δόση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου…
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλες ανηφόρες έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι αφού μέχρι την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου καταφθάνει η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ και αρχίζει ο Γολγοθάς των πληρωμών.
Συγκεκριμένα μέσα σε 14 ημέρες θα πρέπει να περάσουν τέσσερις φορές από το ταμείο της Εφορίας για να εξοφλήσουν τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής για τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος 9 Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ο βεβαιωμένος συνολικός φόρος υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Λόγω πάντως της συσσώρευσης πολλών φορολογικών υποχρεώσεων τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης διπλής δόσης τον Οκτώβριο.
Δηλαδή να μπορούν οι φορολογούμενοι να μην πληρώσουν την 1η δόση τον Σεπτέμβριο αλλά να την καταβάλουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση και προσαύξηση.
Και αυτό για να μη συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρους εισοδήματος εντός Σεπτεμβρίου.
Όσοι πάντως φορολογούμενοι αντέχουν το βάρος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις μπορούν να πληρώσουν την 1η δόση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου…

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά ίδια με τα περσινά, καθώς δεν υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή, με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις στον λογαριασμό πληρωμής του φόρου να έρχονται από το νέο έτος. Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω της καταβαράθρωσης των εισοδημάτων τους από την πανδημική κρίση.
Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος.
Έτσι ο λογαριασμός των απαλλαγών από τον φόρο θα φτάσει στα 95 εκατ. ευρώ από 85,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ξεκινούν από το 50% του φόρου και φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή, ανάλογα με τα συνολικά εισοδήματα του ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα:

– του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος,

– όλων των ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και

– του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς του τεκμηρίου, όπου αυτή εφαρμόζεται.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης