Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι πέντε προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία - Προσεχώς νέα έκδοση ομολόγων και έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Οι πέντε προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία - Προσεχώς νέα έκδοση ομολόγων και έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Πέντε στόχους έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Πέντε στόχους για νέα ομολογιακό έκδοση, εσπευσμένη έξοδο από την ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία, ολοκλήρωση 12ης αξιολόγησης, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και για διευρυμένο πακέτο ελαφρύνσεων με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμό για το 2022 που θα έρθει το Νοέμβριο στη βουλή βάζει το οικονομικό επιτελείο.

Αναλυτικά οι προτεραιότητες έχουν ως εξής:

Νέα ομολογιακή έκδοση - προεξοφλήσεις ακριβών δανείων

Σε εγρήγορση για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι το φετινό δανειακό πρόγραμμα (14 δισ. ευρώ) έχει ήδη καλυφθεί στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι μέσω της φθηνής ρευστότητας να ανανεωθούν παλιές ακριβές εκδόσεις με χαμηλότερο κόστος.
Προτεραιότητα θα δοθεί στο τελευταίο ανοιχτό γραμμάτιο, ύψους 1,857 δισ. ευρώ, που οφείλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022 αλλά στα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το 1ο Μνημόνιο.
Μέρος αυτών των δανείων ύψους 2,64 δισ. ευρώ λήγουν το επόμενο έτος.

Δωδέκατη αξιολόγηση

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για να ακολουθήσουν οι επικεφαλής μέσα στον Οκτώβριο.
Παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται θετικά ότι δηλαδή η χώρα θα λάβει μια ακόμη δόση χρημάτων με την έκθεση που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν τον Νοέμβριο.
Το ύψος της δόσης από ΑNFA’s και SMP’s αλλά και από την κατάργηση του επιτοκίου step up που είχε συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF) το 2022 ανέρχεται σε 747 εκατ. ευρώ.

Εσπευσμένη έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Στο υπουργείο Οικονομικών θέτουν σε άμεση προτεραιότητα την εσπευσμένη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 ώστε η χώρα απαλλαγμένη από αυτά τα δεσμά να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις συζητήσεις για την αλλαγή των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του επόμενου χρόνου.
Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη διεργασίες ώστε η ελληνική οικονομία να βγει νωρίτερα, και δη του χρόνου την άνοιξη, από την ασφυκτική επιτήρηση των Βρυξελλών και όχι τον Δεκέμβριο του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις αποστολές αξιολόγησης του επόμενου έτους θα «πακεταριστούν» σε μία ή το πολύ σε δύο, ενώ «μαζεμένες» θα έρθουν και οι δόσεις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), οι οποίοι εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν θετικά την ελληνική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό αίτημα θα προχωρήσει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Προϋπολογισμός 2022

Ο τέταρτος σταθμός στις κυβερνητικές κινήσεις θα είναι ο νέος προϋπολογισμός του 2022. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή, όμως αυτό που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον είναι το τελικό κείμενο που θα έρθει το Νοέμβριο στη βουλή όπου εκεί θα φανεί αν θα υπάρξει διεύρυνση του πακέτου των ελαφρύνσεων με επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με αυτές των εγκαινίων στην ΔΕΘ.
Όλος ο σχεδιασμός στηρίζεται στην πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,4%-6,5% για φέτος δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για συμπληρωματικές παρεμβάσεις.

Αναβάθμιση ομολόγων

Πέμπτος σημαντικός στόχος της οικονομικής πολιτικής για το 2022 έχει να κάνει με τις αγορές και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό, για να φύγουν τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία «σκουπίδια».
Υπολείπονται τουλάχιστον ακόμα δύο σκαλοπάτια από το investment grade, ενώ η λήξη του έκτακτου -λόγω της πανδημίας- προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αν έως τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης