Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις εταιριών έως 800.000 ευρώ - Το «Πόθεν Έσχες» παγίδα στα μετρητά

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις εταιριών  έως 800.000 ευρώ - Το «Πόθεν Έσχες» παγίδα στα μετρητά

Στη βουλή η διάταξη μέσα στην εβδομάδα μαζί με τα άλλα μέτρα της ΔΕΘ

Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για αφορολόγητες γονικές παροχές ακινήτων, χρηματικών ποσών, μετοχών, ομολόγων και εταιρικών μεριδίων ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, ΕΠΕ και μεγάλων Ανώνυμων Εταιρειών, με τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Η διάταξη τίθεται από την Παρασκευή 1ης Οκτωβρίου σε ισχύ και παρέχει σημαντικές φορολογικές ανάσες καθώς το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας αυξάνεται στο ποσό των 800.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και πάνω θα επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Η φορολογική διευκόλυνση που παρέχεται είναι τεράστια καθώς μέχρι σήμερα οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μόνο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ.
Από εκεί και μετά στο κλιμάκιο από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1%, ενώ στο επόμενο σκαλοπάτι δηλαδή από τις 300.000 έως 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέβαινε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το αφορολόγητο για δωρεές - γονικές παροχές αυξάνεται στις 800.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις το μέτρο να επεκταθεί και για τις κληρονομιές.

Στην πράξη το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ μεγαλύτερο διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει στο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που επίσης έχουν παππούδες και γιαγιάδες και το οποίο αν προστεθεί, αυξάνει το συνολικό ποσό στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο τα ποσά του φόρου που εξοικονομούνται είναι πολύ μεγαλύτερα και γίνονται ιδιαίτερα αισθητά στο πορτοφόλι εφόσον αφορούν γονικές παροχές ακίνητης ή άυλης περιουσίας, υψηλής όμως χρηματικής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ που μεταβιβάζονται από γονέα σε τέκνο και αποτελούν πρώτη κατοικία γλιτώνουν φόρο 36.000 ευρώ με το νέο καθεστώς.

Γονικές παροχές εταιρικών μεριδίων

Το μέτρο καλύπτει και τις μεταβιβάσεις εταιριών με γονική παροχή και όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς το υψηλό αφορολόγητο θα ενισχύσει την τάση των τελευταίων δέκα ετών για ιδιωτικά συμφωνητικά μεταβίβασης εταιρικής μερίδας μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού με τις συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες ήταν και οι δημοφιλέστερες ιδιαίτερα όταν μέσα στην ομόρρυθμη υπήρχαν ακίνητα.
Το μέτρο δίνει μεγάλες ανάσες σε νοικοκυριά που έχουν επιχειρήσεις και θέλουν να υπάρξει συνέχεια μέσα στην οικογένεια, ωστόσο αυτοί που πραγματικά ευνοούνται είναι οι επενδυτές και οι μεγαλομέτοχοι μιας εταιρείας.
Τα πρόσωπα δηλαδή που στο χαρτοφυλάκιό τους κατέχουν πολλές μετοχές μιας εταιρείας και από τον επόμενο μήνα το πακέτο των τίτλων αυτών μπορεί να περάσει ανέξοδα ή με το χαμηλότερο κόστος σε συζύγους και τέκνα.

Φορο- παγίδες

Δύο φόρο-κίνδυνοι, το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης βρίσκονται πίσω από τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση γιατί μπορεί να απαλλαγούν από το φόρο αλλά να χρεωθούν με έξτρα επιβαρύνσεις.

Κι αυτό γιατί οι γονείς που θα δωρίσουν χρήματα στα παιδιά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «πόθεν έσχες» πράγμα που σημαίνει ότι τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια ή και τα χρήματα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων δηλαδή να αποδεικνύουν ότι δεν είναι «μαύρα» ή προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Από την πλευρά τους τα παιδιά που αποκτούν ακίνητα από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να δηλώνουν εισοδήματα τα οποία θα καλύπτουν το τεκμήριο διαβίωσης καθώς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η εφορία με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας υπολογίζει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Συνεπώς οι γονείς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για τη δωρεά χρημάτων και τα παιδιά το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετου φόρου με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και 44%.

Νομοσχέδιο με μέτρα ΔΕΘ

Εκτός από την διάταξη με τις κληρονομιές στο ίδιο νομοσχέδιο θα βρεθούν και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, όπως μεγαλύτερο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές, μείωση ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, ζωοτροφές, μείωση 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης