Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Παροδικού χαρακτήρα οι ανατιμήσεις - Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά

Σταϊκούρας: Παροδικού χαρακτήρα οι ανατιμήσεις - Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά

Σταϊκούρας: Παροδικού χαρακτήρα οι ανατιμήσεις στην αγορά

Σχετικά Άρθρα

Τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι συνολικά οι ανατιμήσεις που παρατηρούμε, είναι παροδικού χαρακτήρα, εκτίμησε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.
Όπως εξήγησε, «αυτό προκύπτει από την εξέταση της καμπύλης αποδόσεων της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη πληθωριστικών προσδοκιών σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνουν ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές σε εξειδικευμένες έρευνες γνώμης που διεξάγουν οι κεντρικές τράπεζες.
Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αν και πράγματι έχει αυξηθεί το επίπεδο προβλεπόμενου πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες, η αύξηση που παρατηρούμε στο επίπεδο των τιμών θα είναι παροδική και, σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Κατά συνέπεια και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το φαινόμενο των ανατιμήσεων, αν και σημαντικό και προφανώς δυσάρεστο, δεν αναμένεται να έχει διάρκεια, ούτε και να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό».
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα της ενέργειας.
«Μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά στοιχεία του γενικού δείκτη διεθνών τιμών ενέργειας καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις φυσικού αερίου να είναι σε ποσοστιαίους όρους, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πετρελαίου.
Το στοιχείο αυτό είναι πρωτοφανές τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη δε, αυτής των τιμών πετρελαίου.
Τα αίτια της καινοφανούς αυτής εξέλιξης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και έχουν συνδεθεί και με παράγοντες εκτός της περιοχής των οικονομικών».
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, οι εξελίξεις τιμών στον τομέα της ενέργειας καταδεικνύουν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και της σημασίας της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης στον κρίσιμο αυτόν τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης