Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μπρα ντε φερ» ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών για νέο προϋπολογισμό με έξτρα παροχές

«Μπρα ντε φερ» ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών για νέο προϋπολογισμό με έξτρα παροχές
Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας
Σχετικά Άρθρα

Επιχείρηση «Ανάπτυξη» εφαρμόζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το νέο προϋπολογισμό ενώ ανάλογη τακτική θα ακολουθήσει και στην 12η αξιολόγηση για να διευρύνει το πακέτο με τις παροχές στο (εκλογικό) έτος 2022.
Παρά τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και την αβεβαιότητα της πανδημίας, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2022 και δύο εβδομάδες μετά την ΔΕΘ να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο για φορο - ελαφρύνσεις πατώντας πάνω στο σενάριο μιας νέας αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στην περιοχή του 6,4% - 6,5% για φέτος, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Το μέτρο, που εκτιμάται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου και συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση του ετήσιου εισοδήματος τους από 22 έως και 676 ευρώ.
Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο ή 1,83 ευρώ τον μήνα, ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.665 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε δεύτερο χρόνο, το 2023, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογούμενους.
Την ίδια ώρα η προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι τη σταδιακή πιθανότατα σε δυο φάσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, έτσι ώστε το αργότερο έως το 2024 η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.
Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται ακόμα η μεγαλύτερη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 20% και η αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ του ποσού της επιδότησης για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας» καθώς θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεκινάει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, από 1,05 στην Αθήνα έως και 1,20 ευρώ το λίτρο στα νησιά και το κόστος του φυσικού αερίου να κυμαίνεται ακόμα και 100% περισσότερο από πέρυσι,
καθίσταται σαφές ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν και χρειάζονται νέες δραστικές ενέσεις για τα εισοδήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτερο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.

Δωδέκατη αξιολόγηση με νέο ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους θεσμούς και τα σχέδια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, όπου εκεί θα έχουμε μεγάλες ανατροπές από το 2022 από την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.
Με βάση τον σχεδιασμό ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης