Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοίγει η βεντάλια των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για τα νέα εισοδηματικά όρια

Ανοίγει η βεντάλια των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για τα νέα εισοδηματικά όρια
Η εκτίμηση είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η τιμή θα κυμανθεί κοντά στο 1,05 με 1,10 ευρώ/λίτρο, ενώ στο 1,15-1,20 ευρώ/λίτρο θα είναι η τιμή στην περιφέρεια.
Σχετικά Άρθρα

Διπλό ανάχωμα προστασίας για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το τελικό σχέδιο να είναι έτοιμο πριν τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων έως και 30% με παράλληλη γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και στα 4.000 ευρώ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης όπου σήμερα ανέρχονται σε περίπου 700.000.
Μετά τις προσαρμογές τα νέα εισοδηματικά όρια για τους άγαμους από τα 12.000 ευρώ θα φτάσουν στις 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους από τις 20.000 ευρώ ως και τις 26.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα αυξηθούν από τις 22.000 έως και τις 28.000 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη έως και 40% σε σχέση με πέρυσι ενώ το ράλι των τιμών συνεχίζεται και είναι άγνωστο μέχρι που θα φθάσει.
Η εκτίμηση είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η τιμή θα κυμανθεί κοντά στο 1,05 με 1,10 ευρώ/λίτρο, ενώ στο 1,15-1,20 ευρώ/λίτρο θα είναι η τιμή στην περιφέρεια.
Στα νησιά το πετρέλαιο θα είναι πολύ πιο ακριβό και θα πωλείται πάνω από 1,20 ευρώ/λίτρο.
Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση στο φυσικό αέριο όπου οι λογαριασμοί που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά σε σχέση με πέρυσι θα είναι τριπλάσιοι.

Για το λόγο αυτό προκρίνεται αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα βάσης αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 264 ευρώ από 220 ευρώ που ήταν πέρυσι καθώς το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό για τη σεζόν 2021-2022 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ.
Έτσι το ύψος τους επιδόματος από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος θα κυμανθεί από 96 έως 780 ευρώ.

Η κυβέρνηση μάλιστα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών τιμών.
Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης γίνεται με βάση και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για χιλιάδες φορολογούμενους να δουν χωρίς να έχει αλλάξει η περιουσία τους να ξεπερνούν τα περιουσιακά όρια και να χάνουν το επίδομα θέρμανσης.

Το επίδομα από την περσινή περίοδο έχει αλλάξει από επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε επίδομα θέρμανσης.
Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι για να ζεσταθούν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Όσον αφορά τους δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης την περασμένη περίοδο ήταν:

  1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
  2. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για φέτος είναι αμετάβλητα και είναι:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Επίσης, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης