Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακρίβεια, ενέργεια, πληθωρισμός, απαράδεκτοι χειρισμοί με εμβόλια, πρεσάρουν την κυβέρνηση, αλλά την διασώζει η μεσαία τάξη

Ακρίβεια, ενέργεια, πληθωρισμός, απαράδεκτοι χειρισμοί με εμβόλια, πρεσάρουν την κυβέρνηση, αλλά την διασώζει η μεσαία τάξη
Η μεσαία τάξη είναι το πολιτικό bonus της κυβέρνησης της ΝΔ και όχι η στροφή στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι που δεν έχει καμία κοινωνική αναφορά ή τα ΛΟΑΤΚΙ.
Σχετικά Άρθρα

Πολυπαραγοντικό πρεσάρισμα δέχεται η κυβέρνηση της ΝΔ με τον κίνδυνο να ξεθωριάσουν τις προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και την καλλιεργούμενη αισιοδοξία ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν τα συμβάλλουν στην συντήρηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Με εξαίρεση το 2021 όπου η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 7,5%, εξέλιξη όμως που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, από το 2022 θα προσγειωθεί η οικονομία σε πιο ρεαλιστικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 4,5%.
Ωστόσο με τον πληθωρισμό να επιμένει και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται σε συνδυασμό με τους λάθος χειρισμούς στην Πανδημία, ήδη η Σουηδία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα που συνεχίζει να βελτιώνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες διαμορφώνουν ένα βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση…
Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα των τηλεπιστημόνων χώρισαν αχρείαστα την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκαλώντας οργή και διαμορφώνοντας ένα κλίμα διαίρεσης της κοινωνίας.
Η Σουηδία δεν ακολούθησε αυτή την λανθασμένη συνταγή και τα έχει πάει πολλαπλάσια καλύτερα, όχι μόνο με όρους νεκρών ανά 28 ημέρες αλλά και ως γενική υγειονομική εικόνα.
Στο Ισραήλ σήμερα με το καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα διεθνώς και με 3η δόση… υπάρχουν 448 βαριά νοσούντες από covid 19 εκ των οποίων οι 248 είναι ανεμβολίαστοι και 200 εμβολιασμένοι με δύο δόσεις.

Ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός

Το ενεργειακό κόστος αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα ενώ η επιμονή του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε απαίτηση για αυξήσεις μισθών μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους.
Π.χ. η ΔΕΗ κινδυνεύει να φορτωθεί μεγάλο μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους αντί να το επιμερίσει στην κοινωνία για να μην υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις, οπότε μέρος της αύξησης των 800 εκατ με 1 δισεκ. θα εξανεμισθεί.
Ο πληθωρισμός όσο αποδεικνύεται πιο επίμονος… τόσο θα αυξάνει τις πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν σταδιακά την ποσοτικής χαλάρωση, που αποτέλεσε μια τοξική λύση για την παγκόσμια οικονομία εδώ και χρόνια.

Διεθνώς παρατηρούνται

  • Οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη.
  • Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από το αναμενόμενο.
  • Η Fed πιθανότατα θα προχωρήσει με τη μείωση των αγορών ομολόγων στον ισολογισμό της τον Νοέμβριο, θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ.
  • Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να υποχωρεί ειδικά στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι το άλμα στο ΑΕΠ το 2021 ήταν απλά συγκυριακό λόγω της μεγάλης πτώσης του 2020.
  • Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα συρρικνωθούν λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
  • Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω διατηρώντας τις αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια σε υψηλά επίπεδα.
  • Η ρευστότητα συνεχίζει να συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα
  • Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνεχίζει να μειώνεται.

Το 2022 έτος εκλογών στην Ελλάδα και η μεσαία τάξη

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση σε πολλούς τομείς τα έχει πάει από μέτρια έως χάλια… συνεχίζει να απολαμβάνει μια διακριτή διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βασικός λόγος των πολιτικών αντοχών είναι η στάση της μεσαίας τάξης που δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση…
Η μεσαία τάξη είναι το πολιτικό bonus της κυβέρνησης της ΝΔ και όχι η στροφή στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι που δεν έχει καμία κοινωνική αναφορά ή τα ΛΟΑΤΚΙ.
Η μεσαία τάξη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ακόμη αποδεικνύεται διαλλακτική απέναντι στα λάθη πολιτικά και πρακτικά της κυβέρνησης της ΝΔ.
Το 2022 Μάιο ή Σεπτέμβριο αναμένονται εκλογές.
Ήδη πολλά υπουργεία προετοιμάζουν σχέδιο παροχών που θα ενταθεί στο α΄ 6μηνο του 2022 ένδειξη ότι η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχει μεγάλη πιθανολόγηση.
Τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ αλλά το μέγεθος της νίκης και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει κλειδί όχι μόνο για τις πολιτικές ισορροπίες αλλά και για τον εάν ο Τσίπρας θα διατηρηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης