Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης: Ακρίβεια και στήριξη νοικοκυριών - «Ανάσα» σε 4 άξονες: Δόσεις, Ελαφρύνσεις, Επιδόματα, ΕΝΦΙΑ

Η δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης: Ακρίβεια και στήριξη νοικοκυριών - «Ανάσα» σε 4 άξονες: Δόσεις, Ελαφρύνσεις, Επιδόματα, ΕΝΦΙΑ
Τα εναλλακτικά σενάρια τόνωσης των εισοδημάτων που εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι σε συνάρτηση της πορείας των ενεργειακών τιμών διεθνώς, αλλά και του δημοσιονομικού χώρου που έχει, ή θα, διαμορφωθεί περαιτέρω, ως απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα

Δύσκολο αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση καθώς στον απόηχο των νέων καταστροφών λόγω «Μπάλλου» η κυβέρνηση καλείται να θεραπεύσει τις συνέπειες των καταστροφών και παράλληλα να ρίξει δίχτυ ασφαλείας ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων ακρίβειας που έχει πλήξει την αγορά ενός τμήματος των αγαθών πρώτης ανάγκης και της ενέργειας.

Α. Ενέργεια: Αποπληρωμή σε δόσεις

«Τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα ευάλωτα, αναφορικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δυνατότητα...
1. αποπληρωμής των τσουχτερών λογαριασμών σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο σε δόσεις.

«Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς:
Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως εξετάζονται προτάσεις αντίστοιχης ευρωπαϊκής απόκρισης στην ενέργεια, όπως και στα εμβόλια: «η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».

Πετρέλαιο με τιμές «φωτιά»

Υπενθυμίζεται πως με τιμές «φωτιά» ξεκίνησε η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή 15/10 αφού το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται ακριβότερο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι.
Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου ξεκίνησε στο 1,13 - 1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα από 0,798 ευρώ πέρυσι ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο.
Η φετινή σεζόν, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες βρίσκει τα περισσότερα νοικοκυριά με άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο και τα νοικοκυριά θεωρούσαν απαγορευτικό το κόστος για να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα και να φουλάρουν τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα.
Φέτος, με την τιμή του πετρελαίου να έχει κάνει άλμα νοικοκυριά και πολυκατοικίες για να ανάψουν τα καλοριφέρ εκτιμάται ότι θα παραγγείλουν μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, έως 500 λίτρα ενώ οι περισσότεροι θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι.
Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου ώστε το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά στα νοικοκυριά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Φέτος, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ.
Έχουν διευρυνθεί και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος.

Β. Τόνωση εισοδημάτων: Φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδόματα, ΕΝΦΙΑ

Τα εναλλακτικά σενάρια τόνωσης των εισοδημάτων
που εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δοθείσης της πορείας των ενεργειακών τιμών διεθνώς, αλλά και του δημοσιονομικού χώρου που έχει, ή θα, διαμορφωθεί περαιτέρω, ως απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης είναι:
2. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και,
3. Οι ενισχύσεις ως κοινωνικό μέρισμα, το οποίο αναμένεται να διπλασιαστεί.
4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό των επιδομάτων μέσω εφάπαξ καταβολής (κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες), καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια για λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα περιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα των παρεμβάσεων.
Οριστικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού 2022, μέσω του τελικού κειμένου του, που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, είτε αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Με τα έσοδα από φόρους, τόσο σε επίπεδο μηνός (Σεπτέμβριος 2021), όσο και 9μήνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) να είναι σημαντικά και να υπερβαίνουν τον στόχο, όπως αυτός περιγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο, λόγω τουρισμού και επιχειρηματικών κερδών, είναι πολύ πιθανό, μέχρι την τελικά κατάθεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο, να υπάρξει εκ νέου αναθεώρηση του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021.

Ελληνική οικονομία και πληθωρισμός διεθνώς

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παρουσίαση των βασικών στοιχείων της έκθεσης του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, από τον επικεφαλής του, Φραγκίσκο Κουντετάκη, στην Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022, βαρόμετρο για την οικονομία εκτίμησε πως θα είναι η διακύμανση του πληθωρισμού διεθνώς, γιατί μπορεί να αλλάξει τη στάση των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.
Ο κ. Κουτεντάκης αναφερόμενος στις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2021, είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 6,1% και για το 2022 στο 4,5% και αυτή για το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί από δύο αντίρροπες δυνάμεις και πώς αυτές θα λειτουργήσουν.
Όπως είπε, η μία δύναμη που θα λειτουργήσει αρνητικά, είναι ότι θα σταματήσουν να εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2021, καθώς και ότι οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις που δαπανήθηκαν φέτος και συνέβαλαν σημαντικά στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης, δεν μπορούν να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θετικές δυνάμεις

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, υπάρχουν και οι θετικές δυνάμεις, όπως είναι η εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να συμβάλει θετικά στον συνολικό ρυθμό μεγέθυνσης.
Για τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, εκτίμησε ότι η εικόνα για το τρέχον έτος είναι δυσμενής, καθώς ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7,5%, περίπου, του ΑΕΠ, δεν είναι κάτι ευχάριστο.
Προφανώς βέβαια αυτό οφείλεται στην υλοποίηση μιας σειράς ειδικών δημοσιονομικών μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διαχείριση της πανδημίας, είπε και πρόσθεσε ότι για το 2022 προβλέπεται μια πολύ σημαντική βελτίωση σε πρωτογενείς όρους, της τάξης των 6,2% με 6,8% του ΑΕΠ και αυτό είναι περίπου 11 δισ. ευρώ, που προέρχονται κατά 4,6 δισ. από έσοδα και κατά 6,4 δισ. από τις δαπάνες.
Σχετικά με τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού, ανέφερε πως δεν μπορεί κανείς να ξέρει με βεβαιότητα τι θα γίνει. Συνεπώς σημαντικό θέμα είναι η εξέλιξη της πανδημίας και η ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε σχέσεις ισορροπίας.

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ένα από τα νομοσχέδια που έχει πάρει το δρόμο του για την υλοποίηση είναι, το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που προβλέπει έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών αλλά και νέα φορολοταρία με χρηματικά έπαθλα που φθάνουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα προβλέπει ότι από το 2022 έως το 2025 το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων περιλαμβάνονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης