Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα τρία «καυτά» θέματα στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης από 19/10: Έξτρα παροχές, ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμα δημοσίου

Τα τρία «καυτά» θέματα στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης από 19/10:  Έξτρα παροχές, ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμα δημοσίου
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά αύριο 19/10 σε επίπεδο επικεφαλής για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.
Σχετικά Άρθρα

Συμφωνία με τους δανειστές για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκλειδώσει έκτακτα επιδόματα και συμπληρωματικά μέτρα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση θα αναζητήσει στη 12η αξιολόγηση η κυβέρνηση με όχημα την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και την ρήτρα διαφυγής που θα ισχύσει και το 2022.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα είναι τουλάχιστον 6,5% και με σοβαρές πιθανότητες να πάει ακόμα πιο ψηλά, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό και την πορεία της αγοράς και της καταναλωτικής δαπάνης, που αν δεν κόψουν ταχύτητα λόγω του κύματος της ακρίβειας θα διατηρήσουν θετικές τις προοπτικές.

Στη βάση αυτή και με δεδομένο ότι η προηγούμενη πρόβλεψη για ανάκαμψη 6,1% έχει ξεπεραστεί από τη πραγματικότητα και να δείχνει «συντηρητική» η νέα άνοδος του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,4% αυξάνει τα φορολογικά έσοδα κατά 650 με 700 εκατ. ευρώ και δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής.
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά αύριο 19/10 σε επίπεδο επικεφαλής για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Πάνω στο τραπέζι με τους θεσμούς θα βρεθούν τα σχέδια για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ αλλά και μια σειρά από δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Σε πολλά πεδία η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένη, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας στη διαπραγμάτευση και είναι κάτι που αναγνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών από τη στιγμή που η ενισχυμένη εποπτεία οδεύει προς το τέλος της, αλλά όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Πάντως, μπορεί τον επόμενο χρόνο η χώρα να παίρνει τη μεγάλη ευθεία για την έξοδο από την εποπτεία, σήμερα όμως, μια στροφή πριν από το τέλος, η κυβέρνηση βρίσκεται να είναι σταθερά απολογούμενη για τους βραδείς ρυθμούς εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για εξπρές εκκαθαρίσεις χρεών ώστε τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα βάλτωσε μέσα στην πανδημία με αποτέλεσμα οι οφειλές να διογκωθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
Την ίδια ώρα ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις που περιλαμβάνονται μέσα στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν φτάσει να περιμένουν έως και πέντε χρόνια για την έκδοση της οριστικής σύνταξης.
Το ποσό των εκκρεμών συντάξεων που χρωστά το κράτος ανέρχεται σε 359 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τα σχέδια που θα ισχύσουν από το 2022, οπότε θα έχουμε μεγάλες ανατροπές από την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Η πρόταση προς τους δανειστές είναι για έναν εντελώς καινούργιο φόρο όπου η επιβάρυνση θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά δικαίωμα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται όταν ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, γεγονός που θα μειώσει τα φορολογικά βάρη στους «έχοντες».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης