Οικονομία

Μοντέλο «ΔΕΗ» και στον ΕΦΚΑ από τον Χατζηδάκη – Η αποκάλυψη που σήμανε συναγερμό

Μοντέλο «ΔΕΗ» και στον ΕΦΚΑ από τον Χατζηδάκη –  Η αποκάλυψη που σήμανε συναγερμό

Συναγερμός μετά την αποκάλυψη για 5.000 χαμένους συνταξιοδοτικούς φακέλους και τις εισφορές που έχουν υπεξαιρεθεί από τους εργαζόμενους της Alpha Bank

Σχετικά Άρθρα

Μοντέλο ΔΕΗ σχεδιάζει για τον ΕΦΚΑ ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος προαναγγέλλει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, το σχέδιο δεν θα αφορά στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, κάτι που απαγορεύεται Συνταγματικά εφόσον είναι ασφαλιστικός οργανισμός, αλλά θα δίνει μεγάλη ευελιξία στην εσωτερική κατανομή προσωπικού το οποίο θα αναδιατάσσει σε ομάδες που θα έχουν βαθμολογική απόδοση, αλλά και στις διευθύνσεις για τη διαχείριση εργαζομένων.
Στόχος, όπως περιγράφει ο ίδιος ο υπουργός είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, «εντός της συνταγματικής νομιμότητας, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες».
Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ, καθώς όλες οι ρυθμίσεις θα εξυπηρετούν τελικά τους πολίτες, κάνοντας ταυτόχρονα πιο εύκολη την καθημερινότητα των υπαλλήλων.
Σκιαγραφώντας το πλαίσιο που θα κινούνται οι ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται συγκεκριμένα στη νέα μέθοδο μάνατζμεντ, που ήδη εφαρμόζεται και είναι ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, «ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις».
Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον “γιατί”. Αντίστοιχης φιλοσοφίας ρυθμίσεις θα υπάρχουν σε ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Δύο επιπλέον πλήγματα

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν αρχειοθετημένοι και δεμένοι σε «μπόγο» 5.000 συνταξιοδοτικοί φάκελοι που δεν είχαν διεκπεραιωθεί και ούτε επρόκειτο, γεγονός που σήμανε συναγερμό.
Επιπλέον, «καμπανάκι» χτύπησε και ανακοίνωση της Ένωσης του Τάσου Γκιάτη (Alpha bank) προχώρησε σε βάρος του ΕΦΚΑ σε καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, επειδή δεν αποδίδονται από το 2017 οι παρακρατηθείσες εισφορές 0,45% επί του μισθού των τραπεζοϋπαλλήλων, μετά τη μείωση που έγινε από το 0,85% σε 0,40%.
Τα ποσά πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά και πλέον αφορούν 2 χρόνια παρακράτησης, καθώς υπήρξε εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών με τις ισχύουσες του ΕΦΚΑ, βάσει του νόμου 4387/2016. Από τότε ο ΕΦΚΑ αρνείται παράνομα να επιστρέψει στους ασφαλισμένους αναδρομικά τα χρήματα από 1.1.2017 έως 31.1.2020.
Ο Σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά «από 13.7.2021, ημέρα κατάθεσης της εξώδικης πρόσκλησης στον ΕΦΚΑ, ουδεμία έγγραφη απάντηση έλαβε παρά μόνο δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες από υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι διαβεβαίωσαν για το δίκαιο του αιτήματος.

Πληρωμές ΕΦΚΑ

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 517,6 εκατ. ευρώ σε 1,084,327 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 519,6 εκατ. ευρώ σε 1,085,556 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 462,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου σε 840.111 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 540,6 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου σε 910.243 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

13,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 480 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Τέλος, 15.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 30 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Έκτακτες Πληρωμές

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 11,1 εκατ. ευρώ σε 27.300 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Νοεμβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021
 170.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 800 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης