Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,30%

Ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,30%

Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 14 μονάδες βάσης

Ισχυρές πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 29/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης λόγω του φόβου της αύξησης των επιτοκίων και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde αναφορικά με τη γενικότερη νομισματική πολιτική της, παρά τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ανάφερε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2022, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή της ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.
Το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,30% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,14%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,30% με το αμερικανικό 10ετές 1,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης από 134 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης