Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που…. τινάζει στον αέρα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που…. τινάζει στον αέρα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι μεγάλες εκπτώσεις … καίνε τα 30 δις ευρώ του Ταμείου

Σχετικά Άρθρα

Εμπόδια στην υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνει ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου του ΥΠΕΝ, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του από ο υπουργείο, πήρε την απόφαση να αναμετρηθεί, αναδεικνύοντας στην πράξη στην ..αξία του και με σκοπό να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που να σημειωθεί ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ
Η πρώτη πράξη της «παράστασης» από τον πρώην υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου «παίχτηκε» στον πρώτο διαγωνισμό που προκήρυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, βγάζοντας σε διαγωνισμό τη σύνταξη πολεοδομικού σχεδιασμού μιας μεγάλης πόλης.
Οι προσφορές από εταιρείες μελετών με εμπειρία σε αντίστοιχα project, αποκάλυψε ότι η ανάδοχος εταιρεία του έργου, εξασφαλίζεται μέσα από τις μεγάλες εκπτώσεις.
Ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου ξέχασε το ρόλο του στην στον ΥΠΕΝ και στον τρέχοντα διαγωνισμό θυμήθηκε τις παλιές καλές εποχές, προσφέροντας έκπτωση για την υλοποίηση του έργου στα επίπεδα του76%.
Το μελετητικό γραφείο του πρώην υφυπουργού με το συνεργάτη του, είπαν να δοκιμάσουν στη πράξη τη νέα διαγωνιστική διαδικασία του ΤΕΕ , δίνοντας έκπτωση76%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει η ότι η αξία του έργου έχει κοστολογηθεί στις 100.000 ευρώ και προτίθεται να το υλοποιήσει με 24.000.
Το αντίστοιχο ποσό του διαγωνισμού είναι στις 900.000 ευρώ και η εταιρεία λέει ότι προτίθεται να το αναλάβει με 270.000 ευρώ.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο στάδιο ανοίγματός των προσφορών δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το γραφείο του πρώην υφυπουργού είχε καταθέσει προσφορά με μεγάλη έκπτωση. Το παράδειγμα του ακολούθησαν και άλλες εταιρείες δίνοντας εκπτώσεις μικρότερες όπως και μεγαλύτερες φθάνοντας στο 90%

Γιατί οι μεγάλες εκπτώσεις τινάζουν στον αέρα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι αρμόδιοι του ΤΕΕ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι μελέτες όπως και η ολοκλήρωση των έργων δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, διότι το πραγματικό κόστος του έργου είναι το κόστος εκκίνησης του διαγωνισμού ενώ η έκπτωση θα το καθυστερήσει.
Η εμπειρία πολλών ετών αποδεικνύει ότι καμία μελέτη ή έργο δεν έγιναν στην ώρα τους με αντίστοιχες εκπτώσεις.
Αρμόδια πηγή λέει στο ΒΝ ότι οι μεγάλες εκπτώσεις είναι τροχοπέδη για τα έργα όταν μάλιστα ο μηχανικός κλάδος θα κληθεί να δώσει αγώνα ταχύτητας για να τα προλαβει.
Η υλοποίηση των έργων μέσα από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα παράδοσης απαιτούν αμοιβές υψηλότερες για τους μηχανικούς από μέσο όρο της αγοράς που δίνει σήμερα η ελεύθερη αγορά.

Τι θα κάνει το ΤΕΕ με τις εκπτώσεις.

«Μαχαίρι» στις μεγάλες εκπτώσεις θέλει να βάλει το ΤΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αξιοποιήσει τις διατάξεις του νέου νόμου για την ανάθεση των διαγωνισμών που προβλέπει ότι οι μεγάλες εκπτώσεις δεν αποτελούν το διαβατήριο για την ανάληψη ενός διαγωνισμού καθώς ο «Φορέας» του διαγωνισμού μπορεί να ζητήσει την αιτιολόγηση των εκπτώσεων. Ανάλογη πρακτική θα ακολουθήσει η αρμόδια διεύθυνση του ΤΕΕ που τρέχει το διαγωνισμό και στην περίπτωση που η αιτιολογημένη έκθεση δεν είναι επαρκής, η εταιρεία θα τίθεται εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Πάντως η απολεσθείσα εταιρεία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για την παραμονή της στο διαγωνισμό, ο οποίος θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα μέχρι τα αρμόδια Δικαστήρια να εκδώσουν σχετικές αποφάσεις. Η μελετητική εταιρεία του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου πιθανόν να στραφεί στη Δικαιοσύνη καθώς η αιτιολογική έκθεση για εκπτώσεις 76% θα είναι μία δύσκολη έκθεση παρότι διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης