Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανησυχία και αντιδράσεις από εστίαση και λιανεμπόριο για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Τι αντιπροτείνουν

Ανησυχία και αντιδράσεις από εστίαση και λιανεμπόριο για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Τι αντιπροτείνουν

Προειδοποιήσεις για αύξηση λουκέτων στην εστίαση, που ξεπερνούν ήδη τα 2.000 τη φετινή χρονιά

Καταστροφή για την εστίαση και πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού για τα καταστήματα του λιανεμπορίου χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες τα μέτρα που υποχρεώνουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους αρνητικό PCR ή rapid test.

Το υψηλό κόστος των τεστ (περί τα 10 ευρώ για rapid, και από 20 μέχρι 60 ευρώ για PCR) θα περιορίσει τις εβδομαδιαίες εξόδους των καταναλωτών. Τονίζουν ότι πρακτικά ένας καφές από 5 ευρώ θα κοστίζει τουλάχιστον 15 ευρώ, καθιστώντας απαγορευτική την έξοδο για μεγάλη μερίδα ανεμβολίαστων πολιτών.
Ορισμένοι θεωρούν προτιμητέα επιλογή την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Εκτιμούν ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (30%) είναι στο «κόκκινο», χωρίς περιθώρια αντίδρασης σε νέες πιέσεις.
Οι φορείς του κλάδου της εστίασης κατηγορούν την κυβέρνηση για στοχοποίησή τους, καθώς εργαλειοποίησε τις εταιρείες εστίασης για να αντιμετωπίσει μια κρίση για την οποία αδυνατεί να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα, υποστηρίζουν.

Τα αιτήματα της εστίασης

Στα πάγια αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μείωση των ενοικίων στα καταστήματα εστίασης στο ίδιο ποσοστό (%) που μειώνεται το δικαίωμα χρήσης του χώρου, μείωση του ΦΠΑ σε 6% για καφέ και φαγητό, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους, επιδότηση ενοικίων, δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και αποπληρωμή επιστρεπτέων προκαταβολών από 1.1.2023 και όχι από 1.1.2022.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η υλοποίηση του προγράμματος για την επανεκκίνηση της εστίασης εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις, με 29 χιλ. να έχουν ενταχθεί και από αυτές 17-18 χιλ. να έχουν πάρει τα χρήματα και τις υπόλοιπες να αναμένουν να πληρωθούν.

Οριακή η κατάσταση στο λιανεμπόριο

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα καταστήματα του λιανεμπορίου, παρά τις ανοδικές τάσεις πωλήσεων που καταγράφονται από τον Αύγουστο. Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), μιλάει για ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου. «Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζομένους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και, δυστυχώς, το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας εκτιμά ότι τα μέτρα αναδεικνύουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές που υπόκεινται σε υποχρεώσεις και ελέγχους για είσοδο σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού κ.ά., δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, απ’ όπου μπορούν να προμηθευτούν σχετικά είδη.
Ο κ. Καρανίκας προσθέτει ότι το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με μηδενικό τζίρο. Τονίζει ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προσθέτει ότι συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης