Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σέρνεται» η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη - Ποσοστό μόλις 3,5% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ επί 830.000

«Σέρνεται» η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη - Ποσοστό μόλις 3,5% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ επί 830.000
Πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Δεκεμβρίου τόσο θα εντείνεται η κινητικότητα
Σχετικά Άρθρα

Αποστάσεις από την κορωνορύθμιση των 36 -72 δόσεων κρατούν οι φορολογούμενοι καθώς δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας μόλις 30.000 οφειλέτες ή ποσοστό 3,5% έχουν υποβάλλει αίτηση σε σύνολο περίπου 830.000 υπόχρεων.
Το ύψος των χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και μπορούν να ρυθμιστούν φθάνουν στα 2,6 δισ. ευρώ.
Πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Δεκεμβρίου τόσο θα εντείνεται η κινητικότητα στη σχετική πλατφόρμα αποδίδοντας το χαμηλό αριθμό αιτήσεων στο γεγονός ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών να καταβληθεί η πρώτη δόση ενώ αν αυτή υποβληθεί στο τέλος του μήνα οι πληρωμές ξεκινούν από το τέλος Ιανουαρίου του 2022.
Πάντως στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σενάριο παράτασης της προθεσμίας και του χρόνου έναρξης αποπληρωμής αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τη πορεία των αιτήσεων. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ζητούν οι πληρωμές να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2022.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 72 δόσεις Συγκεκριμένα, μπορούν να επιλέξουν 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.
Δηλαδή εάν ο φορολογούμενος επιλέξει αποπληρωμή της οφειλής σε 40 δόσεις αυτές θα είναι έντοκες.
Επίσης η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
Η πρώτη δόση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τέλος Δεκεμβρίου καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.
Για την διευκόλυνση των πολιτών ορίζεται ελάχιστο ποσό 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. 

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
  • Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
  • Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
  • Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης