Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα στρατηγική - Πάταξη της φοροδιαφυγής με smartphone - Έλεγχος των αποδείξεων με τα κινητά τηλέφωνα

Νέα στρατηγική - Πάταξη της φοροδιαφυγής με smartphone - Έλεγχος των αποδείξεων με τα κινητά τηλέφωνα
Η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τα εκτεταμένα κρούσματα πειραγμένων η παράνομων ταμειακών μηχανών
Σχετικά Άρθρα

«Hi tech» μπλόκο στη φοροδιαφυγή με την συνδρομή των κινητών τηλεφώνων από τους καταναλωτές σχεδιάζει η ΑΑΔΕ καθώς προχωρά στην εγκατάσταση ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Ειδικότερα οι πολίτες μέσω της σάρωσης του QR code της απόδειξης με το κινητό τους τηλέφωνο θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν είναι αυθεντική ή «μαϊμού».
Το αποτέλεσμα του σκαναρίσματος θα προβάλλεται στην οθόνη του κινητού και σε περίπτωση που ο καταναλωτής διαπιστώσει πρόβλημα με την απόδειξη θα διαβιβάζει τα στοιχεία στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ η οποία στη συνέχεια θα προχωρά σε διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή.

Με την μετατροπή των πολιτών σε ελεγκτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τα εκτεταμένα κρούσματα πειραγμένων η παράνομων ταμειακών μηχανών που εκδίδουν αποδείξεις οι οποίες είναι άφαντες στην εφορία με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να αποκρύτπουν το πραγματικό τζίρο και έτσι να γλυτώνουν το φόρο εισοδήματος και να βάζουν στη τσέπη το ΦΠΑ.
Οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών έχουν αποκαλύψει διάσπαρτες εστίες στην αγορά με μαϊμού αποδείξεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του ψηφιακού οπλοστασίου θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κύκλωμα με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές εκτιμώντας ότι στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να εισρεύσουν 300-400 εκ. ευρώ.

Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου αποδείξεων λιανικής πώλησης με QR code δρομολογεί η ΑΑΔΕ με απόφαση ανάθεσης του έργου σε εταιρεία που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις υπό προμήθεια υπηρεσίες το αργότερο εντός 10 εβδομάδων από την επομένη της ανάρτησης της σχετικής σύμβασης.
Σύμφωνα με την απόφαση τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής που θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS). θα είναι:

• Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
• Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
• Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
• Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
• Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
• Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
• Δυνατότητα προβολής ενημερωτικών μηνυμάτων
• Περιβάλλον λειτουργίας σε ελληνικά και αγγλικά.
• Έκδοση στατιστικών στοιχείων για την παρακολούθηση της χρήσης της εφαρμογής
• Λειτουργία σε λειτουργικό σύστημα Android και iOS.
• Κοινό εικαστικό μέρος της εφαρμογής θα είναι κοινό σε όλες τις πλατφόρμες, ώστε να μη δημιουργεί σύγχυση, και θα ακολουθεί τον οδηγό εταιρικής ταυτότητας της Α.Α.Δ.Ε. (λογότυπο, χρώματα κ.λπ.).
• Δυνατότητα αναβαθμίσεων.
• Αυξημένη Χρηστικότητα (Enhanced Usability). Σαφής και φιλική προς το χρήστη πλοήγηση στις επιμέρους ενότητες της εφαρμογής.

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

  • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
  • Ο Φ.Η.Μ. δεν είναι δηλωμένος ή είναι ανενεργός
  • Ο Φ.Η.Μ. είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση)

Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα στη μάχη για την καταπολέμηση των πλαστών αποδείξεων έχουν επιστρατευθεί και τα laptops με τα οποία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην εφορία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης