Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πάγος» Σταϊκούρα στα σχέδια μείωσης του ΦΠΑ - «Αδειάζει» τον Αδ. Γεωργιάδη

«Πάγος» Σταϊκούρα στα σχέδια μείωσης του ΦΠΑ - «Αδειάζει» τον Αδ. Γεωργιάδη
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο»
Σχετικά Άρθρα

«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «αδειάζοντας» τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια

Όπως ανέφερε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»), υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται φέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ' ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ' ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις.
Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.
Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Τα σενάρια για τον πληθωρισμό - Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β' τρίμηνο εφέτος.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».
Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023.
Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».

Τι δήλωσε για τον ΦΠΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τη μείωση του ΦΠΑ απέκλεισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM.
«Σε ό,τι αφορά αυτά καθ΄ αυτά τα αγαθά, θέλω να είμαι, όπως και η κυβέρνησή μας, απολύτως ξεκάθαροι και ειλικρινείς.
Για να έχει αυτή η πολιτική στήριξης και ανάπτυξης συνέχεια, πρέπει να είναι μια πολιτική που, το ένα που θα πας να κάνεις, δεν θα ακυρώσει τα υπόλοιπα. Τα έσοδα που προέρχονται από τους φόρους, είναι μια πολύ βασική πηγή εσόδων του ελληνικού κράτους για να μπορεί να κάνει όλα αυτά που έκανε και το προηγούμενο διάστημα και να κάνει, αν χρειαστεί, και το επόμενο διάστημα, όσο συνεχίζεται η πανδημία. Γι' αυτό και δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός ή, εν πάση περιπτώσει, εύκολα να λέει «ανεβαίνει η τιμή σε ένα είδος», «να μειώσω τον φόρο εκεί ή τον Φ.Π.Α. ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης», δεδομένου ότι η ζημιά που μπορείς να κάνεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκάς. Υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για το να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την πολιτεία, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους προς την κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε.
«Οι προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση του θέματος των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση αυτή (της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης). Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ωστόσο, σε συνέντευξή του στον Ant1, σχετικά με το εάν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις της.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει μία διαρκής κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης διότι από τις αρχές του φθινοπώρου είμαστε αντιμέτωποι με πληροφορίες και ενδείξεις μεγάλων ανατιμήσεων, που με αφορμή την ενέργεια αλλά και τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξαιτίας των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας έχει παρατηρηθεί αύξηση τιμών διεθνώς, σε όλον τον κόσμο.
«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, έκανε παρεμβάσεις. Και σε ό,τι αφορά τη στήριξη για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα οι τιμές στην ενέργεια (400 εκατ. μόνο τον Γενάρη για στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις), παρακολουθούμε το φαινόμενο όσον αφορά τις αυξήσεις και ανατιμήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά και εξετάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης