Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις καλένδες τα σχέδια με τις φορολογικές ελαφρύνσεις το 2022, υπό το βάρος ελλειμμάτων και προσαρμογής 10 δισ

Στις καλένδες τα σχέδια με τις φορολογικές ελαφρύνσεις το 2022, υπό το βάρος ελλειμμάτων και προσαρμογής 10 δισ
Πάντως το κυβερνητικό εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο καθώς το σκηνικό στην οικονομία παραμένει ομιχλώδες με την πανδημία και το πληθωρισμό να εγκυμονούν κινδύνους για την ανάπτυξη και το προϋπολογισμό.
Σχετικά Άρθρα

Υπό το βάρος των υψηλών ελλειμμάτων και της δημοσιονομικής προσαρμογής άνω των 10 δισ. ευρώ για το 2022 τα σχέδια με τις φορολογικές ελαφρύνσεις μετατίθενται στο επόμενο έτος.
Άλλωστε το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι τα κράτη μέλη και κυρίως εκείνα με υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους για επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση αποφεύγοντας οριζόντια μέτρα και μόνιμες παρεμβάσεις, εστιάζοντας σε επιλεκτικές και στοχευμένες ενισχύσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έκλεισε με χαμηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα ο στόχος για δραστική μείωση του σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης στα 2,296 δισ. ευρώ από 12,882 δισ. ευρώ το 2022 με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας δεν επιτρέπει «χαλαρές» πολιτικές και μάλιστα εν μέσω αβεβαιοτήτων για την έκταση της ζημιάς από την πανδημία και το πληθωρισμό στη πραγματική οικονομία και το ισοζύγιο του δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό το σενάριο περί επέκτασης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετατίθεται για το 2023 υπό την αίρεση των εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα σφραγίσουν τόσο η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού όσο και οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που θα προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αρμόδια πηγή τόνιζε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023 σπεύδοντας να επισημάνει ότι η υλοποίηση του μέτρου έχει να κάνει με τον «ελεύθερο χώρο» καθώς το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
Διευκρίνιζε ακόμα ότι κατ αρχάς θα πρέπει να βρεθούν τα ταμειακά περιθώρια για να μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα πριν επεκταθεί και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που αφαιρούν έσοδα 1,6 δις. ευρώ.

Στο φορολογικό πεδίο τα μέτρα που θα «τρέξουν» φέτος αφορούν στη μεσοσταθμική μείωση καταά3% του ΕΝΦΙΑ με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών και σε στοχευμένα κίνητρα με έξτρα έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές δαπάνες προς συγκεκριμένα επαγγέλματα και μείωση του συντελεστή για συγχωνεύσεις και συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο κινείται με φειδώ στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron και απορρίπτει κατηγορηματικά φορολογικά αναχώματα στην ακρίβεια.
Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης καθώς υπολογίζουν ότι έστω και μία προσωρινή και στοχευμένη εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα άνοιγε τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.
«Δεμένα είναι τα χέρια» και όσον αφορά σε μέτρα στήριξης με άνοιγμα της στρόφιγγας των δαπανών δεδομένου ότι και αυτή η παρέμβαση θα οδηγούσε σε επιβάρυνση του ελλείμματος.
Το μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών και στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επεκταθεί στα τρόφιμα σημειώνουν αρμόδια στελέχη αναφέροντας ότι αναζητούνται λύσεις που δεν επιβαρύνουν το δημοσιονομικό λογαριασμό.
Στο Γενικό Λογιστήριο κινούνται με στόχο την προσγείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στη περιοχή του 1,2% του ΑΕΠ από 7,3% το 2021 με κύριους μοχλούς την εξοικονόμηση δαπανών από την μαζική απόσυρση μέτρων στήριξης ύψους 13,650 δισ. ευρώ και την αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Πάντως το κυβερνητικό εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο καθώς το σκηνικό στην οικονομία παραμένει ομιχλώδες με την πανδημία και το πληθωρισμό να εγκυμονούν κινδύνους για την ανάπτυξη και το προϋπολογισμό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης