Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο τραπέζι παράταση για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων ως το Μάρτιο του 2022

Στο τραπέζι παράταση για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων ως το Μάρτιο του 2022
Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές Εφορίες κυρίως της Αττικής

Κλείδωσε η παράταση της προθεσμίας για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές που λήγει στις 31 Ιανουαρίου, καθώς, λόγω φόρτου εργασιών στις Εφορίες και τα συμβολαιογραφικά γραφεία, χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και να χρεωθούν έξτρα φόρους και έξοδα.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δυο σενάρια, με το πρώτο να προβλέπει διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου για έναν ακόμα μήνα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, και το δεύτερο έως το τέλος Μαρτίου. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη την παράταση, καθώς οι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών υπηρεσίες κινούνται με ρυθμό χελώνας, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν πνιγεί στη δουλειά και δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις.

Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές Εφορίες κυρίως της Αττικής.
Η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής-δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Ωστόσο, χιλιάδες είναι οι δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί ενώ την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης με τις αντικειμενικές τιμές του 2021 έχουν οι φορολογούμενοι που πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων τους τελευταίους μήνες του 2021 οπότε εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ, εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις Εφορίες, τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης