Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψήνεται παράταση για την ένταξη στην ρύθμιση για τα κορωνοχρέη μετά από πολλά μπρος πίσω στο Υπ. Οικονομικών

Ψήνεται παράταση για την ένταξη στην ρύθμιση για τα κορωνοχρέη μετά από πολλά μπρος πίσω στο Υπ. Οικονομικών
Παράλληλα «ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού καθώς παρέχεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή να μεταφέρουν τις οφειλές τους από τη πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων στο σχήμα των 36-72 δόσεων.
Σχετικά Άρθρα

Σε παράταση ενός μήνα της προθεσμίας για την ένταξη των κορονοχρεών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων με καταβολή όμως στο τέλος Φεβρουαρίου δύο δόσεων καταλήγουν μετά από πολλά μπρος-πίσω οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών καθώς αίτηση υπαγωγής έχουν υποβάλλει μόνο το 6% των οφειλετών ή 50.000 σε σύνολο 830.000 δικαιούχων.

Παράλληλα «ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού καθώς παρέχεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή να μεταφέρουν τις οφειλές τους από τη πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων στο σχήμα των 36-72 δόσεων.
Αν και οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν αναστολή των δόσεων για τα κορονοχρέη έως τον Ιούνιο και ορισμένοι αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν κατηγορηματική την ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο μετάθεσης για ένα μήνα της προθεσμίας που λήγει κανονικά στις 26 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν το χλιαρό ενδιαφέρον για την ένταξη στη ρύθμιση στο γεγονός ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών να καταβληθεί η πρώτη δόση και ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει κινητικότητα και θα ζωντανέψει η πλατφόρμα. Οι κορονόπληκτοι που θα γυρίσουν οριστικά την πλάτη στην εξόφληση έρχονται αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χρεών από την Εφορία (κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών) εκτός αν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές και σωθούν.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των οφειλών της περιόδου από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 σε 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Από την ΑΑΔΕ εκδόθηκε αναλυτική εγκύκλιος για τη νέα ρύθμιση που προβλέπει επιλεκτική ένταξη στο πρόγραμμα ακόμα και οφειλών που δεν βεβαιώθηκαν την περίοδο της πανδημίας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για το καλάθι των χρεών. Με την ίδια εγκύκλιο στην ρύθμιση των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν:

  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα (κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια).
  • 134.455 νομικά πρόσωπα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, οι οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης