Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακρίβεια: Εξετάζεται διεύρυνση του πακέτου με τα αντισταθμιστικά μέτρα - Στη δίνη του πληθωρισμού οι καταναλωτές

Ακρίβεια: Εξετάζεται διεύρυνση του πακέτου με τα αντισταθμιστικά μέτρα - Στη δίνη του πληθωρισμού οι καταναλωτές
Αν και ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι τα περιθώρια για ενισχύσεις είναι στενά και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο κεντρικό δημοσιονομικό στόχο για δραστική μείωση του ελλείμματος το τρέχον έτος ωστόσο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης
Σχετικά Άρθρα

Με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παίρνουν φωτιά από το ενεργειακό ράλι και την κρίση στην Ουκρανία, και το πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο χωρίς να διαφαίνεται φώς στο βάθος των επόμενων μηνών επανέρχονται τα σενάρια για πυροσβεστικά μέτρα στην οικονομία.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για διεύρυνση του πακέτου των παρεμβάσεων με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει αύξηση των επιδοτήσεων για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και μέτρα που θα αποσβένουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν αναστολές στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, περαιτέρω «κούρεμα» των ποσών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και μειώσεις φόρων λόγω πτώσης του τζίρου και περιορισμό της ρευστότητας.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι τα περιθώρια για ενισχύσεις είναι στενά και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο κεντρικό δημοσιονομικό στόχο για δραστική μείωση του ελλείμματος το τρέχον έτος ωστόσο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης τόσο στο υγειονομικό όσο και στο πληθωριστικό πεδίο.

«Όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές» στην πολιτική των μέτρων στήριξης.
Αν ωστόσο υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των κρίσεων, πρόσθεσε, ότι «ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα εξετασθεί τι μέτρα μπορεί να ληφθούν».

Μετά τις αρρυθμίες στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο οποιαδήποτε σχέδιο για αντισταθμιστικά μέτρα θα περνά από το φίλτρο της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί η προσγείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στη περιοχή του 1,2% του ΑΕΠ από 7,3% το 2021 με κύριους μοχλούς την εξοικονόμηση δαπανών από την μαζική απόσυρση μέτρων στήριξης ύψους 13,650 δις. ευρώ και την αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός λογαριασμός του δημοσίου από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ενισχύσεις σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπεται να συμπιεστεί στα 3,297 δισ. ευρώ από 16,947 δις. ευρώ που ήταν το 2021 με το κόφτη να πέφτει κυρίως στις δαπάνες που αφορούν μεταβιβάσεις οι οποίες από 37,946 δισ. ευρώ διαμορφώνονται φέτος στα 29,825 δισ. ευρώ.

Πάντως το κυβερνητικό εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο καθώς το σκηνικό στην οικονομία παραμένει ομιχλώδες με την πανδημία και το πληθωρισμό να εγκυμονούν κινδύνους για το ΑΕΠ καθώς ψαλιδίζουν τις προοπτικές της ανάπτυξης
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού το 2022 αναφέροντας ότι θα κινηθεί υψηλότερα και θα διαμορφωθεί στο 1,5%-2% για το σύνολο του έτους έναντι πρόβλεψης για 1% στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι με τα αρμόδια στελέχη να υποστηρίζουν ότι η κρίση είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θα ανακόψει την αναπτυξιακή τροχιά απλά θα τη φρενάρει χαρακτηρίζοντας ιάσιμες τις ουλές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Οικονομικών για τις παρενέργειες στην ανάπτυξη σε «εικόνα που πρόσκαιρα θολώνει λόγω των δίδυμων κρίσεων αλλά δεν ξεθωριάζει γιατί υπάρχουν ισχυρά θεμέλια».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης