Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η αύξηση των επιτοκίων δεν δημιουργεί πρόβλημα χρηματοδότησης στο Δημόσιο

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η αύξηση των επιτοκίων δεν δημιουργεί πρόβλημα χρηματοδότησης στο Δημόσιο
Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού, είπε «δεν νομίζω»

Η πιθανή αύξηση των επιτοκίων διεθνώς και στην Ευρώπη δεν δημιουργεί πρόβλημα χρηματοδότησης και ρευστότητας στο ελληνικό Δημόσιο ενώ δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν ούτε τα επιτόκια δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού, είπε «δεν νομίζω και όπως φάνηκε στην χθεσινή της ανακοίνωση, σκληραίνει την στάση της, γι’ αυτό και «τσίμπησαν» τα επιτόκια προς τα πάνω.
Έδωσε μια εικόνα ότι θα μειώνει σιγά σιγά την παρουσία της στις αγορές ομολόγων μέσω του QE. Δηλαδή τα 40 δις. που αγοράζει κάθε μήνα θα τα κατεβάσει στα 30 και γύρω στον Οκτώβριο στα 20 και είπε ότι θα σταματήσω να αγοράζω πριν αρχίσω την αύξηση των επιτοκίων. Οπότε όλοι περιμένουν μια αύξηση προς το τέλος του 2022 και μάλλον το 2023.Άρα σκέφτεται τον πληθωρισμό».
Ο πρόεδρος της Εθνικής είπε ακόμη: «Προφανώς το ύψος των επιτοκίων επηρεάζει την οικονομική ζωή του τόπου γιατί δεν είναι μόνο ο δανεισμός του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του 2021 ήμασταν περίπου 350 δισ. και θα πάμε στα 355 δισ. ευρώ.
Σίγουρα είναι μεγάλο χρέος, ωστόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται, δηλαδή στο τέλος του 2022 θα πάμε στο 190%, κατεβαίνοντας 7 μονάδες».
«Είμαστε μια υπερχρεωμένη χώρα, δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Προφανώς οι δανειστές μας, μας έχουν δανείσει με πολύ φθηνά επιτόκια για μακρό χρονικό διάστημα, άρα το να τσιμπάνε τα επιτόκια λίγο δεν επηρεάζουν την ανάγκη ρευστότητας του δημοσίου και μάλιστα το ελληνικό δημόσιο έχει μια δεξαμενή 30 δισ., από το οποίο θα χρησιμοποιήσει μέρος του πιθανόν σύντομα, για να πληρώσει όλο το χρέος στο ΔΝΤ» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, αλλά πρέπει να δανειστούν τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 10 δις. ευρώ για να καλύψουν τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το κόστος του δανεισμού αυτού θα επιβαρύνει την κερδοφορία τους.
Σχετικά με την ανταγωνισμό από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Viva Wallet, που έχει και τραπεζική άδεια, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται κάνοντας συμμαχίες και με ξένες εταιρείες του χώρου.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι πελάτες πάντα θα θέλουν την προσωπική επαφή που έχουν με την τράπεζα και την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης