Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρέφουν οι δαγκάνες των τεκμηρίων και των αποδείξεων από τα εισοδήματα του 2022 - Οι παγίδες

Επιστρέφουν οι δαγκάνες των τεκμηρίων και των αποδείξεων από τα εισοδήματα του 2022 - Οι παγίδες
Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια
Σχετικά Άρθρα

Παγίδες καταβολής έξτρα φόρων για χιλιάδες φορολογούμενους κρύβει η επαναφορά του φορο-πέναλτι 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης από τα φετινά εισοδήματα.
Οι δύο αυτοί μηχανισμοί είχαν απενεργοποιηθεί για όσους είχαν πληγεί την περίοδο της πανδημίας (επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα) που λόγω των μειωμένων εισοδημάτων είχαν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των τεκμαρτών τους δαπανών.
Πιο συγκεκριμένα οι απαλλαγές στα τεκμήρια και οι εκπτώσεις στο μέτρο των αποδείξεων ίσχυσαν μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν πέρυσι στην Εφορία, ενώ από φέτος έχουμε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα αφού δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιο καινούργιο πλαίσιο παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2021 από τα οποία όμως δεν υπάρχει σήμα συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών ή πτώση της αξίας των αγορών με κάρτες τη φετινή χρονιά.
Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια.
Πέρυσι 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, παγιδεύτηκαν στα τεκμήρια πληρώνοντας έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα κατά 5,2 δισ. ευρώ.

«Δαγκώνουν»  σε τεκμήρια και επιδόματα οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Την ίδια ώρα στην κόψη του ξυραφιού βαδίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα καθώς με τις νέες αυξημένες έως και 250% τιμές ζώνης κινδυνεύουν να τα χάσουν αφού ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγηση τους είναι το ύψος της αντικειμενικής τιμής της ακίνητης περιουσίας τους.
Η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ σε 7.000 περιοχές της χώρας που επήλθε αύξηση των τιμών προσπαθεί να βρεθεί λύση για το θέμα καθώς οι αναπροσαρμογές «δαγκώνουν» φορολογούμενους με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας.
Επισημαίνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν τη βάση υπολογισμού για απαλλαγές (φόρος μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και για διάφορα κοινωνικά επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα θέρμανσης και στέγασης κ.ά.) καθώς προσδιορίζουν την αξία του ακινήτου, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση προκειμένου κάποιος να δικαιούται τις φοροαπαλλαγές ή τα επιδόματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, για να μην μπει κόφτης στους δικαιούχους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα.Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2022 που θα δηλωθούν το 2023.
Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της. Αναλυτικότερα:

■ Μέχρι και 80 τ.μ. κύριους χώρους, 40 ευρώ το τ.μ.

■ Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριους χώρους, 65 ευρώ ανά τ.μ.

■ Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριους χώρους, 110 ευρώ ανά τ.μ.

■ Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριους χώρους, 200 ευρώ ανά τ.μ.

■ Από 301 τ.μ. και άνω κύριους χώρους, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με κύρια κατοικία 80 τετραγωνικά μέτρα το τεκμήριο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί στο «εισόδημα διαβίωσης» που θα υπολογίσει η Εφορία ότι πρέπει να έχει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος. Για κατοικία 100 τετραγωνικών το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 4.500 ευρώ και για κατοικία 150 τετραγωνικών σε 9.100 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης